Литва передала Україні нову партію військової допомоги

Литва передала Україні нову партію військової допомоги
Володимир Зеленський та Гітанас Наусєда. Фото: Офіс президента

2 лютого Литва передала Україні нову партію військової допомоги, до якої увійшли системи детонації та боєприпаси для протитанкових гранатометів.

Про це повідомило литовське Міністерство оборони. 

Про загальний обсяг допомоги та її вартість у відомстві не повідомили.

"Литва залишається непохитною у військовій підтримці України. Сьогодні Збройні сили Литви поставили системи детонації та тисячі патронів для протитанкових гранатометів. Наше зобов’язання підтримувати Україну – це не просто солідарність, це інвестиція в безпеку Європи", - йдеться в повідомленні.

Також Литва тренуватиме українських солдатів та зміцнюватиме співпрацю в оборонній промисловості з Україною.

Допомога від Литви

На початку січня Литва схвалила надання Україні довгострокового пакету військової допомоги у розмірі €200 млн і повідомила, що в  лютому передасть Україні бронетранспортери М577. Окрім цього, президент Литви Гітанас Науседа закликав союзників передати Україні більше сучасних західних систем протиповітряної оборони. 

У грудні 2023 рокуЛитва передала українській арміїнову партію військової допомоги – йшлося про кілька мільйонів патронів та кілька тисяч боєприпасів для переносних протитанкових гранатометів малої дальності. Також було надано близько тисячі розкладних ліжок.

В листопаді було оголошено про передачу генераторів електроенергії та польових сухпайків. Згодом Збройним силам України було доставлено 3 млн набоїв калібру 7,62×51 мм, системи дистанційного підриву та зимове обладнання.

Перед цим, 10 листопада, країна передала українській армії пускові установки середньої дальності для ППО NASAMS. Перед передачею пускових установок українські бійці встигли пройти комплексну підготовку в Норвегії, зокрема курси водіїв та ремонтників.