НБУ курс:

USD

41,09

-0,00

EUR

45,59

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,35

41,30

EUR

45,95

45,80

На кандидата у президенти США Трампа скоєно замах: що відомо

На кандидата у президенти США Трампа скоєно замах: що відомо
Фото: ua.depositphotos.com

На колишнього президента США Дональда Трампа скоєно замах: в нього стріляли під час передвиборчого мітингу у штаті Пенсильванія.

Про це повідомили видання The Associated Press та CNN.

AP пише, що після звуків, які були схожі на постріли, Трамп торкнувся свого вуха і сів на землю. На його обличчі було видно кров.

У передвиборчому штабі повідомили, що політика оглянули в лікарні і запевнили, що його життю нічого не загрожує.

Кандидат у президенти повідомив у соціальних мережах, що куля "пробила верхню частину" його правого вуха, перш ніж агенти вивели його зі сцени.

"У заяві Truth Social Трамп сказав, що він "відразу зрозумів, що щось не так, бо почув свистячий звук, постріли і відразу відчув, як куля розриває шкіру"", - пише CNN.

Як повідомило СNN з посиланням на начальника відділу комунікацій Секретної служби США Ентоні Гульєльмі, один учасник мітингу загинув, а двоє отримали важкі поранення після стрілянини. Нападник, за його словами, також загинув.

Слідство у справі про спробу вбивства Трампа вестиме Федеральне бюро розслідувань. ФБР співпрацюватиме з Секретною службою та місцевими та державними правоохоронними органами.

Стрілянина розслідується як замах на колишнього президента та кандидата від республіканців.

Що відомо про нападника

CNN з посиланням на трьох анонімних співрозмовників у правоохоронних органах пише, що стрілок знаходився за межами місця проведення мітингу експрезидента Трампа. Двоє із джерел стверджують, що він відкрив вогонь з даху будівлі за межами проведення заходу.

За даними видання The New-York Post, імовірний нападник на Трампа ідентифікований як 20-річний Томас Метью Крукс із Бетел-Парку (штат Пенсильванія). Чоловік сидів на даху більш ніж в 119 метрах від сцени на території Butler Farm Show.

Реакції Байдена і Зеленського

Президент США Джо Байден в окремій заяві щодо інциденту зазначив, що радий почути, що з Трампом все гаразд, і чекає подальшої інформації.

"Такому насильству немає місця в Америці. Ми повинні об'єднатися як одна нація, щоб засудити його", – підкреслив він.

Президент України Володимир Зеленський також відреагував на замах на колишнього президента США, написавши про це у соцмережі Х.

"Насильство ніколи не має перемагати. Я радий дізнатися, що Дональд Трамп уже в безпеці, та бажаю йому швидкого одужання. Також висловлюю співчуття близьким жертви цього нападу – учасника мітингу", — написав Зеленський.

Нагадаємо, президентські вибори у США заплановані на 5 листопада 2024 року. Основні конкуренти на них – Джо Байден і Дональд Трамп.