Сі Цзіньпін заявив, що доля людства залежить від взаєморозуміння Китаю та США

Голова КНР Сі Цзіньпін.
Голова КНР Сі Цзіньпін. Фото: Сінхуа

Голова КНР Сі Цзіньпін заявив, що подальша доля людства залежить від того, чи зможуть Китай та США знайти порозуміння одне з одним

Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що Сі Цзіньпін заявив у середу, що Китай готовий співпрацювати зі Сполученими Штатами, оскільки обидві сторони врегульовують свої розбіжності та працюють разом, щоб відповісти на глобальні виклики, повідомляють китайські державні ЗМІ.

Чи вдасться Сполученим Штатам і Китаю встановити «правильний» шлях взаєморозуміння, стане вирішальним для світу, йдеться в листі Сі, опублікованому на щорічній вечері Національного комітету з відносин між США та Китаєм зі штаб-квартирою в Нью-Йорку.

Сі Цзіньпін заявив, що світовий мирний розвиток залежить від того, чи зможуть Китай і США як дві світові держави  порозумітися.

Заклик Сі Цзіньпіна до більш стабільних двосторонніх зв’язків, які, за його словами, мають будуватися на принципах «взаємної поваги, мирного співіснування та взаємовигідної співпраці», прозвучали перед ключовим візитом міністра закордонних справ Китаю Ван І до Вашингтона наприкінці цього тижня.

Поїздка головного китайського дипломата стане особистою зустріччю на найвищому рівні перед очікуваною зустріччю президента США Джо Байдена та Сі Цзіньпіна в Сан-Франциско на листопадовому саміті Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС).

Головним пріоритетом Вашингтона було забезпечення того, щоб інтенсивна конкуренція між двома найбільшими економіками світу та їхні розбіжності щодо низки питань, від торгівлі до Тайваню та Південно-Китайського моря, не переросли у конфлікт.

«Китайські спостерігачі вважають, що візит Вана прокладе шлях до можливої зустрічі між главами двох держав, але додали, що Вашингтону необхідно докласти конкретних зусиль, щоб усунути занепокоєння Пекіна та продемонструвати свою щирість», - цитує  Reuters китайські державні ЗМІ.

Можливий конфлікт між Китаєм та США

У доповіді Комісії  Конгресу США, яка була опублікована у жовтні, йдеться про те, що Сполучені Штати повинні готуватися до можливих одночасних війни з Китаєм та Росією. Тому американські законодавці закликають адміністрацію Білого дому  розширювати збройні сили, зміцнювати альянси і розширювати програму модернізації ядерної зброї. 

Доповідь з'явилася на тлі напруженості у відносинах з Китаєм через Тайвань та інші питання, а також загострення непорозумінь із Росією через її вторгнення в Україну.

Раніше директор ФБР Крістофер Рей заявив, що США спостерігають за війною в Україні та навчаються на ній. Китай робить те саме.

Вторгнення Росії в Україну дає США цінні уроки у разі можливого конфлікту з Китаєм, починаючи від постачання боєприпасів і закінчуючи інноваціями в космосі.

Зважаючи на досвід Росії у війні проти України, в Китаї вивчають вплив американської зброї та технологій, які можуть бути застосовані проти китайських військ у потенційній війні за Тайвань.

Раніше високопоставлений генерал США Майкл Мініхен закликав американські війська готуватися до того, що Китай може розпочати війну зі США у 2025 році. Щоправда, його прогнози ґрунтуються на інтуїції.