НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

США до Дня Незалежності оголосили про новий пакет військової допомоги: що отримають ЗСУ

Володимир Зеленський та Джо Байден
Володимир Зеленський та Джо Байден. Фото: пресслужба ОП

Президент США Джо Байден провів телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським та оголосив про новий військової пакет допомоги з нагоди Дня Незалежності України.

Про це йдеться на сайті Білого дому.

Байден оголосив про новий пакет допомоги Україні

"Коли народ України відзначатиме свій День Незалежності, нехай буде зрозуміло: коли почалася безглузда війна Росії, Україна була вільною країною. Сьогодні вона все ще залишається вільною країною. І війна закінчиться, коли Україна залишиться вільною, суверенною і незалежною країною", - заявив Байден.

Він додав, що саме такий меседж він передав Зеленському під час розмови з ним. Також Байден висловив непохитну підтримку народу України з боку Сполучених Штатів. 

Американський президент відзначив, що за два з половиною роки українцями вдалось "відбити жорстокий натиск Росії, в тому числі відвоювати більше половини території, яку російські війська захопили в перші дні війни". 

"Саме тому я пишаюся тим, що сьогодні ми оголосимо про новий пакет військової допомоги Україні. Пакет включає ракети протиповітряної оборони для захисту критичної інфраструктури України; обладнання для боротьби з безпілотниками і протитанкові ракети для захисту від еволюціонуючої тактики Росії на полі бою; а також боєприпаси для солдатів на передовій і мобільні ракетні комплекси, які їх захищають", - підкреслив Байден.

Зеленський своєю чергою подякував за непохитну підтримку.  

"Україна критично потребує постачання зброї з оголошених пакетів, зокрема додаткових систем ППО для надійного захисту міст, громад і критичної інфраструктури. Скоординували наші подальші двосторонні контакти", - підсумував Зеленський.

Новий пакет військової допомоги на $125 млн

Пентагон деталізував вміст нового пакету військової допомоги Україні на $125 млн.

Американське військове відомство надасть Україні додаткові можливості за наступним переліком:

  • Системи для протидії БПЛА;
  • Боєприпаси для HIMARS;
  • Артбоєприпаси 155 мм та 105 мм;
  • Протитанкові ракети TOW;
  • Протитанкові системи Javelin і AT-4;
  • Машини "Хамві";
  • Боєприпаси до стрілецької зброї;
  • Медичне обладнання;
  • Підривне обладнання та боєприпаси;
  • Запчастини, послуги, навчання, транспорт.

Нагадаємо, 9 серпня Міністерство оборони США оголосило про додатковий пакет військової допомоги для задоволення критичних потреб України в сфері безпеки та оборони.