Україна звернулася до Фінляндії з проханням передати літаки "Hornet"

винищувачі, фінляндія, переговори
Термін служби фінських винищувачів "Hornet" вже добігає кінця. Фото: pixabay

Україна надіслала до Фінляндії запит з пропозицією трьохсторонніх переговорів між Фінляндією, Україною та США, щодо передачі фінських винищувачів "Hornet". 

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Прохання про переговори надійшов після того, як прем'єр Санна Марін у Києві обговорила з президентом Володимиром Зеленським можливість передачі літаків, які будуть зняті з озброєння у Фінляндії, повідомляє Helsingin Sanomat із посиланням на власні джерела.

Термін служби фінських винищувачів "Hornet" вже добігає кінця, і їх планують замінити на нові американські винищувачі F-35. Виведення з експлуатації першої партія "Hornet" плпнується не раніше, ніж через два-три роки.

Обговорення передачі винищувачів неможливе без США і потребує їхнього схвалення, оскільки Hornets були виготовлені американською компанією.

Санна Марін відвідала Київ 10 березня. Тоді ж, на зустрічі з Зеленським, вона заявила, що її країна могла би розглянути надання Україні винищувачів "Hornet". 

В свою чергу міністр оборони Фінляндії Антті Кайкконен у коментарі Iltalehti заявив, що Марін не обговорювала з ним ідею передачі винищувачів.  За його словами, Фінляндія отримає американські F-35 з 2026 року, однак у найближчі роки країні знадобляться Hornet.