Україна попередила західних союзників про критичну нестачу снарядів для ЗСУ

Україна попередила західних союзників про критичну нестачу снарядів для ЗСУ
Україні ж потрібно 200 тис. снарядів калібру 155 міліметрів на місяць

Україна повідомила західним союзникам про "критичну нестачу" артилерійських снарядів. Збройні Сили змушені витрачати не більше 2 тисяч снарядів на день по всій лінії фронту завдовжки 1,5 тисяч км. Це втричі менше за кількість боєприпасів, які використовує армія РФ.

Про це повідомляє Bloomberg.

Як пише видання, міністр оборони України Рустем Умеров у листі повідомив союзникам про критичну нестачу артилерійських снарядів.

Умєров зазначив, що дефіцит озброєнь загострюється з кожним днем, і попросив союзників з ЄС докласти більше зусиль для постачання ЗСУ мільйона снарядів.

За його словами, Україні потрібно принаймні відповідати вогневій потужності, яку розгорнув ворог.

Наразі ЗСУ не можуть випускати понад 2 тисячі снарядів на день на лінії фронту завдовжки 1,5 тисячі км.

"Це втричі менше від кількості боєприпасів, які використовує Росія", — пише Bloomber.

Як повідомив Умєров, Україні ж потрібно 200 тис. снарядів калібру 155 міліметрів на місяць.

Bloomber пише, що за підрахунками Естонії, Росія має намір отримати майже вдвічі більше, оскільки близько мільйона снарядів надходить до країни-агресора із Північної Кореї.

За даними Bloomberg, на зустрічі міністрів оборони ЄС було оголошено, що блок матиме потужність виробляти 1 млн снарядів на рік і планує подвоїти цю потужність до 2 млн у 2025 році.

США також нарощують виробництво снарядів, щоб допомогти Україні задовольняти її потреби.

Допомога від ЄС з боєприпасами

Нагадаємо, навесні 2023 року Євросоюз пообіцяв Україні 1 млн снарядів протягом 12 місяців. Проте після досягнення згоди виникла суперечка стосовно того, де ці боєприпаси брати. Премʼєр-міністр Польщі розповідав, що в Європі немає необхідної кількості снарядів, тому їх треба закуповувати за межами блоку. Однак проти такої ідеї виступила Франція.

Близько 12 країн, у тому числі країни Балтії, Німеччина, Нідерланди та Польща, збираються або вже поставили близько 300-400 тисяч боєприпасів переважно через ініціативу ЄС. Швеція, Фінляндія, Данія та Норвегія, яка не є членом ЄС, розмістили замовлення на €52 млн, а виробництво повинно розпочатися у 2024 році.

Однак один зі співрозмовників Bloomberg сказав, що з моменту запуску ініціативи ціна на боєприпаси зросла, а це означає, що поточний бюджет може бути недостатньо великим для досягнення поставлених цілей.

Але у Єврокомісії впевнені, що, не дивлячись на уповільнення процесу, країни Євросоюзу встигнуть виготовити мільйон обіцяних Україні боєприпасів до весни 2024 року.

За даними Reuters станом на 6 грудня, Україна отримала від держав-членів ЄС 480 тисяч артилерійських снарядів.

Нагадаємо, Україна домовилася з двома американськими провідними компаніями про спільне виробництво боєприпасів калібру 155 міліметрів.