Вірменія завершила приєднання до Римського статуту МКС

Ваагн Хачатурян
Ваагн Хачатурян. Фото: пресслужба президента Вірменії

Президент Вірменії Ваагн Хачатурян 13 жовтня підписав заяву парламенту щодо ратифікації цією країною Римського статуту Міжнародного кримінального суду, підписаного 17 липня 1998 року, повідомила його прес-служба.

Нагадаємо, що Національні збори Вірменії ратифікували Римський статут МКС 3 жовтня. За це рішення проголосувало 60 депутатів, проти - 22 (опозиційні фракції "Вірменія" та "Честь маю"), жоден не утримався.

Вірменія підписала Римський статут ще 1999 року, проте за цей час так і не ратифікувала його. Вірменський уряд направив до парламенту проект ратифікації Римського статуту лише 1 вересня 2023 року.

Ратифікація Римського статуту зобов'язує країну заарештовувати осіб, ордер щодо яких видав МКС. Серед таких, нагадаємо, і президент Росії Володимир Путін та російська уповноважена з прав дітей Марія Львова-Бєлова.

17 березня МКС видав ордер на їхній арешт за підозрою в організації незаконної депортації українців, зокрема дітей. Львова-Бєлова при цьому, як відомо, особисто "всиновила" викраденого з Маріуполя хлопчика.

У вересні Європейський парламент закликав МКС видати і ордер на арешт фактичного лідера Білорусі Олександра Лукашенка - також через депортацію українських дітей з окупованих РФ територій, яких доставляють до білоруських таборів, де вони зазнають русифікації та ідеологічної обробки. Сам Лукашенко заявляв, що від такої практики РФ і Білорусь не відмовляться.