Відставка Ткаченка. Верховна Рада звільнила міністра культури

Олександр Ткаченко
Рішення про звільнення Олександра Ткаченка підтримали понад 320 депутатів. Фото: сайт Мінкульту

Верховна Рада України проголосувала за відставку міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка. Про це 27 липня повідомив нардеп від фракції "Голос" Ярослав Железняк.

Відповідне рішення набрало 321 голос "за".

За словами Железняка, питання призначення нового міністра сьогодні не стоїть у порядку денному і, скоріш за все, цього тижня не буде.

Підсумки голосування щодо звільнення Олександра Ткаченка. Фото: Ярослав Железняк / Telegram

Чому звільнили Ткаченка?

Нещодавно у мережі виникла хвиля обурень через те, що Мінкульт в особі Мультимедійної платформи іномовлення України уклав договір на розробку сценарію та часткове виробництво серіалу з робочою назвою "СМТ Інгулець" за 33,6 млн грн. Та ж структура домовилася про розробку серіалу "Санаторій "Незабудка" за 10 млн грн.

20 липня президент України Володимир Зеленський заявив, що просить Кабінет міністрів ініціювати звільнення міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка.

"У час такої війни максимум державної уваги, а отже, і державних ресурсів має йти на оборону. Очевидна річ. А кожен проєкт, який може бути реалізований коштом позабюджетних ресурсів, має бути реалізований коштом саме позабюджетних ресурсів", – сказав очільник держави.

21 липня Ткаченко самостійно подав заяву про відставку, хоча ще напередодні говорив, що не збирається робити цього.

Своєю чергою комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики не підтримав звільнення.

Зауважимо, що Ткаченко уже подавав заяву в листопаді 2021 року, обурившись відокремленням Держкіно від Мінкульту та малим бюджетом на культуру на наступний рік. Однак ту заяву не зареєстрували у Верховній Раді. Другу він тоді не написав: за словами міністра, колеги сказали йому, що "відставка не на часі".