НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Звільнення від московських чортів: Зеленський підписав закон, яким може бути заборонена УПЦ МП

Звільнення від московських чортів: Зеленський підписав закон, яким може бути заборонена УПЦ МП
Президент України Володимир Зеленський. Фото: пресслужба ОП

Президент України Володимир Зеленський 24 серпня підписав закон, який передбачає заборону діяльності в Україні релігійних організацій, пов’язаних з країної-агресором РФ. Згідно нього може бути припинена діяльність УПЦ МП.

Про це йдеться у картці закону.

Українське православ'я робить крок до звільнення від московських чортів

У своєму відеозверненні з нагоди Дня Незалежності України Зеленський наголосив на невідворотності здобуття духовної незалежності українського православ'я.

"Незалежність - справа кожного і кожної. І в неї багато вимірів. Кожен із яких потрібно здобувати, щоб відстояти всеосяжну незалежність. Це економічна, енергетична незалежність. Це духовна незалежність українського народу. І українське православ'я сьогодні робить крок до звільнення від московських чортів", - зауважив президент.

"Це невідворотні процеси, запущені нами сьогодні. Так зміцнюється незалежність", - підкреслив Зеленський.

УПЦ в Україні не буде: Рада ухвалила закон

Верховна Рада у вівторок, 20 серпня, проголосувала у другому читанні та в цілому за законопроєкт №8371, що передбачає заборону діяльності релігійних організацій, пов’язаних з РФ (в народі - закон про заборону УПЦ МП).

Документ встановлює:

  • обмеження релігійним організаціям на зв’язки з РПЦ, діяльність якої в Україні забороняється; 
  • визначається, що саме розуміється під такими зв’язками; 
  • надає строк, впродовж якого українські організації мають позбутись цих зв’язків (громади УПЦ МП матимуть 9 місяців на те, щоб розірвати зв’язки з РПЦ); 
  • визначає порядок державного нагляду за дотриманням цієї вимоги; 
  • надає державним органам повноваження стосовно взаємодії з релігійними організаціями, які самостійно не змогли або не захотіли виконати вимоги закону.

Закон набирає чинності через 30 днів з дня його опублікування. 

Зауважимо, ще 19 жовтня 2023 року у першому читанні Верховною Радою було прийнято законопроект №8371 про заборону релігійних організацій, пов'язаних із РФ, але розгляд законопроєкту фактично став на паузу, поки у липні 2024-го народні депутати не заблокували трибуну з вимогою продовжити розгляд документа. Тоді ж подальші засідання Верховної Ради скасували.

15 серпня президент Володимир Зеленський попросив Верховну Раду зібратися для розгляду "деяких важливих законодавчих ініціатив", згадавши про "духовну незалежність".