НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

У новобудовах удвічі впав попит на житло через ракетні обстріли

первинний ринок житла, новобудови, Unit city
Фото: ЛУН

Через липневі та серпневі ракетні обстріли, що спричинили перебої зі світлом, попит на первинному ринку житла в Україні різко зменшився. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

У серпні 2024-го попит на купівлю квартир в новобудовах впав в середньому на 40-50% порівняно з липнем,  розповіла Маріанна Бігунець, директорка з продажів будівельної компанії GAZDA. За її словами, потенційні покупці надто чутливі до змін, тому змушені ситуативно на певний час відтермінувати придбання житла,

Після поновлення безперебійного електропостачання інтерес до новобудов почав пожвавлюватись. В середині вересня рівень попиту суттєво оновився і вже складає до 80-85% від показників перших двох літніх місяців з проєкцією до подальшого вирівнювання, пояснила Бігунець.

Суттєве зростання попиту, на думку експертки, цієї осені на первинному ринку житла навряд чи можливе - через напружену економічну ситуацію в країні.

"На осінь прогнозується інфляційний пік, пов’язаний зі зростанням тарифів на електроенергію, змінами в акцизах на пальне. А перебої з енергопостачанням суттєво гальмують бізнес, в тому числі й будівельний — насамперед зростає собівартість зведення та посилюються ризики для покупців", - додала Бігунець. 

Підтвердив падіння попиту на ринку новобудов і CEO консалтингової компанії City Development Solutions Роман Герасимчук. Експерт також пов'язує причини падіння з ракетними обстрілами та 1,5-місячними жорсткими відключеннями.

"Це проста математика. Щоб купити квартиру, треба бути впевненим у майбутньому. Невипадково цей емоційний показник вимірюють фондові біржі, встановлюють індекси економічних чікувань населення. Адже коли рівень настроїв падає, угоди призупиняються", - пояснив Герасимчук. 

Попит на ринку новобудов: які квартири купують

Після відновлення попиту більшість покупців сконцентруються на якісних житлових комплексах з високим ступенем готовності, запевняє Бігунець. Це у першу чергу б'єкти, зведені у "безпечних" західних регіонах країни, зокрема на Закарпатті, Львівщині, Буковині, Івано-Франківщині, Волині, а також у Києві та Київському регіоні. 

У Києві, за словами Романа Герасимчука, найбільшим попитом наразі користується найнижча цінова категорія нового житла - це приблизно 70-80% угод на ринку. Дешевше за $700 за квадрат знайти неможливо навіть у Київ області. 

"У Києві є більш-менш стабільний попит у комфорт-класі в районі бюджету $40-60 тисяч за квартиру. Це  більш-менш пристойна однокімнатна або 2-кімнатна у простіших ЖК. У той же час за майже таку ціну - $70 тисяч в Ірпіні  можна взяти 3-кімнатну дворівневу квартиру у новому комплексі обласного бізнес-класу", - зазначив експерт.

Ще одна популярна категорія житла, до якої проявляють інтерес покупці, - це квартири в ккатегорії комфорт плюс за ціною $1300 - 1500 за квадрат. Їх купують люди, у яких хоч трохи працює бізнес. 

Ціни на квартири у новобудовах: прогноз на осінь 2024 

Різке зменшення попиту на ринку призведе до того, що на первинному ринку зростання цін буде чи не найменшим по галузях. Попри те, що восени, згідно з економічними прогнозами, споживчі ціни можуть зрости щонайменше на 10-15%, у новобудовах, ЯК наголосила Бігунець, зростання може бути на рівні 3-5% і лише на об’єкти готовністю від 60%, що розташовані у безпечних регіонах. 

Інфографіка: ЛУН

“Від початку повномасштабного вторгнення на ринку домінує покупець: його увагу можна привернути високою якістю проєкту, локацією, темпами зведення будинку, гнучкою ціновою політикою”, — наголосила експертка.   

Бігунець прогнозує, що восени очікується активне долучення провідних девелоперів до державної іпотечної програми “єОселя”, адже з огляду на об’єктивно високі ціни, саме ця програма є найбільш вигідною для покупців.

Наразі в “єОселі” акредитовано понад 80 компаній, що зводять понад 200 будинків та ЖК. У вересні-жовтні кількість девелоперів, які пройдуть акредитацію, може сягнути 100.