НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

Верховний суд скасував передачу прибережної частини озера Вирлиця в Києві під будівництво ТРЦ

озеро вирлиця
Фото: скриншот YouTube/rezniknikolai794

Касаційний господарський суд Верховного суду 17 вересня остаточно визнав незаконність передачі 20 га території озера Вирлиця в Києві під будівництво торгово-розважального центру та повернув її столичній громаді.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє природоохоронна громадська організація "Київський еколого-культурний центр". Там нагадують, що раніше суд першої інстанції був програний, але було виграно апеляційний суд, рішення якого і підтвердив КАС.

Ділянку ж в 2005 році Київська міська рада передала компанії "Мрія-Інвест", керівником якої, як підкреслюють в організації, був у 2018-2020 роках шкільний друг мера столиці Віталія Кличка та колишній керівник благодійної організації Klitschko Foundation Юрій Іонанов.

Крім того, наразі КЕКЦ подав судовий позов до Київради та її секретаря Володимира Бондаренка, який представляє партію УДАР Віталія Кличка та був його помічником. А саме оскаржується рішення, яке дозволило заблокувати визнання зелених зон заповідними. Більш того, там вказують, що й сам Кличко особисто блокував визнання озера Вирлиця заповідною територією.

"Близько року тому КЕКЦ і депутат Київради Євгенія Кулеба хотіли озеро Вирлиця заповідати, але їм завадили це зробити голова земельної комісії Київради "ударівець" Терентьєв та депутат-"ударівець" Лимар. Саме під їхнім впливом та сприянням забудовників Київрада, яка зараз складається на 70% із забудовників та їхніх помічників, двічі провалила голосування", - скаржаться в організації.

Зазначимо, що збудувати ТРЦ планувалося на північній стороні озера Вирлиця вздовж проспекту Миколи Бажана між станціями метро "Харківська" та "Вирлиця". Зробити це планувала девелоперська компанія "XXI Століття", однак у 2019 році новим інвестором став фонд "Каскад-Інвест" колишнього депутата Верховної Ради IV-VIII скликань Віталія Хомутинніка.

Планувалося, що площа двоповерхового ТРЦ складатиме 90,7 тисячі квадратних метрів. На нульовому рівні там мали бути кафе, на першому - торгова галерея й продуктовий супермаркет, а на другому - розважальна зона з атракціонами, кінотеатр, скалодром, фудхол та фудкорт.

Втім, у березні 2021 року управління екології та природних ресурсів Київміськадміністрації не змогло оцінити вплив попередніх робіт на об'єкті на довкілля та заявило, що потрібно провести додаткову процедуру оцінки.

Орендатор ділянки "Мрія-Інвест" подав позов до суду, вимагаючи скасувати це рішення, але, не чекаючи на вердикт суду, попередні роботи все ж розпочав. Це викликало протест місцевих жителів, і після їх численних запитів до профільних департаментів та до депутатів у червні підготовчі роботи було припинено.