НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

У Костянтинівці внаслідок російського удару згорів "Еко Маркет": загинуло 14 людей, 43 поранені (ФОТО)

У Костянтинівці внаслідок російського удару згорів "Еко Маркет": загинуло 14 людей, 43 поранені (ФОТО)
Фото: Telegram/VadymFilashkin

Росіяни вранці 9 серпня обстріляли Костянтинівку Донецької області зі ствольної артилерії, влучивши у супермаркет мережі "Еко Маркет" на вулиці Громова, у якому зайнялася пожежа площею 1 тисячу квадратних метрів, яку було ліквідовано силами Держслужби з надзвичайних ситуацій.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

За даними МВС, відомо про 14 загиблих та 43 поранених. Попередньо, ворог вдарив ракетою Х-38. У момент атаки поруч перебувало багато людей. Як уточнили в Донецькій обласній прокуратурі, атака відбулася об 11:05.

Розпочато розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни (частина 2 статті 438 Кримінального кодексу). Крім торговельного центру, пошкоджено щонайменше чотири приватні будинки, пошта, інші магазини, автомийку та автомобілі.

Зокрема, "Нова пошта" повідомила, що внаслідок прицільного удару росіян по торговельному центру було повністю зруйноване її відділення. Співробітники ж залишилися живі. В одного з працівників - контузія, його повезли до лікарні.

За попередніми даними, частина посилок теж вціліла. При цьому компанія оголосила, що оціночна вартість знищеного вантажу буде компенсована клієнтам у повному обсязі.

Сам "Еко Маркет" висловив співчуття з приводу загибелі людей, додавши, що робить усе можливе, щоб допомогти постраждалим та їхнім родинам.

"Трагедія сталася серед білого дня, тож росіяни свідомо цілили саме в мирних людей. Адже магазини — це цивільні об’єкти, які забезпечують людей доступом до продуктів. Жодної військової логіки в ударі по ньому немає — лише тероризм. Ця жахлива подія вкотре показує, з ким ми маємо справу", - відреагували в компанії.

Реакція влади

"Росія відповідатиме за цей терор, і ми зробимо все, щоб світ і надалі був з Україною, підтримував наш захист і порятунок життів наших людей", - прокоментував президент Володимир Зеленський.

"Удар по супермаркету в Костянтинівці - черговий терор росіян. Війна з цивільними - це все, що вони вміють. Росія має відчути сповна розплату за все, що вона робить", - відреагував у своєму Telegram-каналі керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

"Росія має відповісти за свої дії. За терор мирного населення та за атаки на цивільну інфраструктуру. Продовжуємо підтримувати наші Збройні сили та працювати над притягненням агресора до відповідальності", - вказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

В свою чергу, уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець наголосив, що супермаркет - це цивільний об'єкт, де могло перебувати багато мирних жителів. За його словами, окупанти про це знають і завдають удару, масштабно і систематично порушуючи права людини, на що необхідно реагувати й світові.

Зазначимо, що об'єкт на вулиці Громова, 55 - єдиний супермаркет мережі у Костянтинівці. Окрім нього, на Донеччині працюють два магазини в Краматорську, два в Покровську та один у Мирнограді.

Усього, згідно з даними на сайті "Еко Маркету", мережа має 85 супермаркетів у різних регіонах. Найбільше вона представлена у Києві та Київській області, Сумській та Донецькій областях, але також має магазини в Житомирі, Бердичеві, Вінниці, Чернігові, Золотоноші, Полтаві, Миколаєві та Херсоні.