НБУ курс:

USD

41,25

+0,03

EUR

45,71

--0,44

Готівковий курс:

USD

41,51

41,44

EUR

46,30

46,11

Експосадовцю ДПЗКУ дали 10 років у справі про махінації з зерном в інтересах олігарха Федоричева

Фото: Depositphotos
Фото: Depositphotos

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду 1 жовтня визнала одного з колишніх керівників Державної продовольчої зернової корпорації винуватим в участі у корупційній схемі, внаслідок якої та отримала понад 60 мільйонів доларів збитків.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Як ідеться у повідомленнях ВАКС та Національного антикорупційного бюро, фігуранту призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на 10 років з конфіскацією усього належного йому майна.

Крім того, з обвинуваченого стягнуто на користь ПАТ "ДПЗКУ" 45,3 мільйона гривень. Також його позбавили права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій у держорганах та юридичних особах з часткою держави понад 50% строком на три роки.

Обвинуваченого було взято під варту у залі суду. Строк відбування ним покарання обчислюватиметься з моменту його фактичного затримання. Втім, вирок ще може бути оскаржений упродовж 30 днів з дня проголошення.

Як уточнюють у громадській організації "Центр протидії корупції", засудженим у вівторок фігурантом є колишній радник голови правління та заступник директора фінансово-економічного деператменту ДПЗКУ Анатолій Завадський.

Суть дій ДПЗКУ на користь російського олігарха

Чоловіка, нагадаємо, обвинувачували в тому, що він у 2014 році разом з іншими службовими особами реалізував схему, за якою зерно, що належало ДПЗКУ, продавалось за заниженими цінами одному з міжнародних зернотрейдерів через низку приватних компаній-посередниць, підконтрольних службовим особам ДПЗКУ та згаданому зернотрейдеру.

Надалі трейдер продавав зерно за ринковими цінами, а різниця у вартості мала надійти на рахунки однієї з компаній-посередниць, підконтрольних обвинуваченим.

Відповідно до контрактів, постачання зерна відбувалось на умовах післяплати, що не відповідало встановленим ринковим правилам й наражало держпідприємство на ризик неотримання коштів за свою продукцію. Зрештою корпорація так і не отримала більшу частину коштів за продане зерно, через що зазнала збитків на понад 60 мільйонів доларів.

Інкримінували експосадовцю частину 2 статті 364 (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) та частину 4 статті 368 отримання хабаря в особливо великому розмірі або службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище) Кримінального кодексу.

Як зазначається на сайті Ради громадського контролю НАБУ, слідство встановило, що голова правління ДПЗКУ, яким тоді був Петро Вовчук, попередньо залучивши Завадського та іншу людину, прийняв від російського олігарха Олексія Федоричева обіцянку хабаря в 667,3 тисячі доларів (на той момент 7,84 мільйона гривень) за укладення та виконання вищезазначених контрактів між ДПЗКУ та підконтрольною Федоричеву компанією Lirtavis Enterprises (Кіпр).

Переслідування фігурантів схеми

Проти Федоричева, який наразі має громадянства Угорщини та Монако, Україна запровадила санкції у жовтні 2018 року, однак у травні 2020 року вони були скасовані. Вдруге бізнесмен опинився під українськими санкціями, із значно більшим переліком обмежень, у жовтні 2022 року.

В свою чергу, ще в лютому 2018 року було накладено арешт на нерухоме майно компанії "ТІС-Міндобрива" та на кошти компанії "ТІС-Зерно", які належали розшукуваному Україною бізнесмену.

У липні 2024 року вже Італія арештувала середньовічний замок у Флоренції, який було визнано речовим доказом у справі про завдання понад 60 мільйонів доларів збитків ДПЗКУ.

Вовчука ж ще в 2019 році затримали в Литві, яка в березні 2023 року екстрадувала його до України. В травні минулого року ВАКС затвердив його угоду зі слідством про визнання винуватості. Вовчуку дали умовне (з іспитовим строком три роки) покарання у вигляді п'яти років позбавлення волі без конфіскації майна.

Фото: ua.depositphotos.com