НБУ курс:

USD

41,21

-0,00

EUR

45,96

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,55

41,48

EUR

46,45

46,30

Україна стикається з кадровим дефіцитом: чи врятує ситуацію перекваліфікація жінок

Україна стикається з кадровим дефіцитом: чи врятує ситуацію перекваліфікація жінок
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Україна вже відчуває дефіцит робочої сили, що буде поглиблюватись через війну та міграцію. Одним із можливих рішень для стабілізації ситуації є перекваліфікація різних соціальних груп, зокрема жінок і людей літнього віку.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Це підтвердили результати експрес-дослідження, яке було презентоване 25 вересня на IX Форумі "Диригенти змін", організованому компанією "Делойт" в Україні разом із дослідницькою компанією Gradus Research.

Згідно з опитуванням, попри складні умови воєнного часу, рівень працевлаштованості залишається високим. На сьогодні 79% громадян мають роботу, працюючи повний або неповний робочий день, і з них 58% працюють понад 30 годин на тиждень.

Професії, навчання та нові можливості

Результати показують, що 73% українців змінювали рід діяльності. Найбільше цей досвід мають люди віком 45+, серед яких 79% вже змінювали професію.

Молодь, яка менш активно змінює професійну сферу, становить 58%. Жителі східної частини України мають один з найнижчих показників зміни професій — 68%.

Окрім цього, третина опитаних (31%) щороку або частіше проходять додаткове навчання для підвищення кваліфікації або здобуття нових професій. Жінки та молодші вікові групи більше схильні до додаткового навчання та підвищення кваліфікації.

Цікаво, що 45% жінок розглядають можливість отримання нової професії, яка традиційно вважається "чоловічою". Особливо це характерно для молоді та мешканок західного, північного регіонів України, а також Києва.

Пенсійний вік не є перешкодою для роботи

Багато українців готові працювати навіть після досягнення пенсійного віку. Це бажання висловили 73% респондентів, більшість з яких планують залишитися у своїй професії.

Щодо того, хто має перенавчатися на традиційно "чоловічі" професії, половина опитаних (50%) вважають, що це повинні бути жінки. Також 44% вказали на ветеранів, 43% — на людей з інвалідністю, а 42% — на людей старшого віку.

Стрес і вигорання серед жінок на робочому ринку

Рівень стресу та вигоряння серед українських жінок значно зростає. Близько 45% респонденток відчувають вищий рівень стресу порівняно з минулим роком, а 38% жінок повідомляють про підвищене вигоряння.

Партнерка Deloitte Ukraine Олена Бойченко зазначила, що Україна має значний потенціал для залучення нових кадрів серед тих груп населення, що наразі менш активні на ринку праці: жінок, людей старшого віку, молоді та інших. Проте, майже чверть респондентів ніколи не змінювали рід занять і стільки ж не проходили додаткове навчання чи підвищення кваліфікації (серед старшого покоління цей показник сягає 31%).

Крім того, 41% людей старшого віку не розглядають можливість отримання нової спеціальності, а 43% жінок — перекваліфікацію на стереотипно "чоловічі" професії.

Дослідження підкреслює важливість підтримки програм перекваліфікації та додаткового навчання. Хоча багато українців відкриті до нових можливостей, вони залишаються обережними у питаннях зміни професії та здобуття нових навичок. Для розкриття кадрового потенціалу країни необхідно створити стратегії, які допоможуть подолати бар'єри та залучити до активного ринку праці широкі соціальні групи.

Нагадаємо, в Україні стартував освітній проєкт ReSkill UA, який дозволить 30 000 українців опанувати нові професії та підвищити свою кваліфікацію. 

Дослідження проведене дослідницькою компанією Gradus Research спільно з Deloitte Ukraine методом самозаповнення анкети в мобільному додатку Gradus. Вибірка відображає структуру населення міст з кількістю мешканців більше 50 тисяч у віці 18-60 років. Період проведення: 18 вересня 2024 року. Розмір вибірки: 1000 респондентів.

Джерело фото: ua.depositphotos.com