НБУ курс:

USD

41,50

+0,06

EUR

43,68

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,88

41,80

EUR

44,27

44,09

Уряд затвердив новий порядок повернення продуктів: як зміниться механізм та терміни

Повернення зіпсованих продуктів в Україні
Непридатні продукти можна буде замінити або виплатити покупцю кошти

Кабінет міністрів затвердив новий порядок повернення непридатних чи небезпечних для споживання харчових продуктів, повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Відкрийте нові горизонти для вашого бізнесу: стратегії зростання від ПриватБанку, Atmosfera, ALVIVA GROUP, Bunny Academy та понад 90 лідерів галузі.
12 грудня на GET Business Festival дізнайтесь, як оптимізувати комунікації, впроваджувати ІТ-рішення та залучати інвестиції для зростання бізнесу.
Забронювати участь

Новий порядок набуде чинності одночасно з новою редакцією Закону "Про захист прав споживачів" після припинення чи скасування воєнного стану.

Зазначається, що запропонований механізм дозволить захистити права покупців та одночасно надасть бізнесу можливість швидко й без звернень до суду врегульовувати зі споживачами спірні питання.

Порядок передбачає можливість:

·         замінити непридатних або небезпечних для споживання харчових продуктів на придатні;

·         виплати покупцю коштів за повернення таких продуктів.

Терміни заміни чи повернення продуктів з моменту його придбання:

·         протягом доби – харчові продукти, що зберігаються за температури +6 °C;

·         не пізніше 3 календарних днів – продукти, граничний термін споживання (дата "вжити до") або мінімальний термін придатності яких не перевищує 14 днів;

·         не пізніше 14 днів з моменту придбання продуктів, термін придатності яких перевищує 14 днів.

У випадку дистанційного придбання товарів  передбачається, що терміни повернення та заміни починають відлік з моменту фактичного отримання продукції покупцем.

Нагадаємо, з 2025 року в Україні розширять закупівлі свіжої фермерської продукції для ЗСУ. Це включатиме сезонні овочі та фрукти, зокрема кабачки, томати, картоплю, капусту й яблука.