В Житомирі знайшли склад з двигунами, які хотіли продати Міноборони втридорога: їх конфіскували для ЗСУ (ФОТО, ВІДЕО)

В Житомирі знайшли склад з двигунами, які хотіли продати Міноборони втридорога: їх конфіскували для ЗСУ (ФОТО, ВІДЕО)
Фото: Нацполіція

Головне слідче управління Нацполіції разом зі Службою безпеки України викрили українських бізнесменів, які намагалися продати партію танкових двигунів до Збройних сил України за штучно завищеною вартістю.

Як ідеться у повідомленнях відомств, правоохоронці отримали інформацію про зберігання в одному зі складських приміщень товарів військового призначення. Зокрема йшлося про двигуни до броньованих машин і танків, у тому числі Т-72.

Поліція відкрила провадження, в рамках розслідування якого ця інформація підтвердилася. Більше того, з’ясувалося, що це майно представники одного з вітчизняних підприємств планували продати Міністерству оборони за завищеними цінами.

Йдеться про суму 77 мільйонів гривень за 80 агрегатів. Водночас експертиза встановила реальну ринкову вартість цих двигунів у 23,4 мільйона гривень.

"При цьому "власники" повідомили, що майно нібито було придбане у 1998 році, утім під час подальшого розслідування їхня версія щодо його походження не підтвердилася. Таким чином на двигуни та інше обладнання було накладено арешт, а відтак передано на відповідальне зберігання до держпідприємства", - кажуть в поліції.

Зазначається, що за результатом обшуку всі двигуни, а також знайдені на складі прилади нічного бачення та інші комплектуючі для бронетехніки було вилучено й передано військовим за процедурою примусового відчуження вилученого майна на користь ЗСУ для використання за призначенням.

Триває розслідування за частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Імовірним фігурантам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна. Натомість про повідомлення комусь про підозру наразі не йдеться.

Як "уточнюють" в Офісі генерального прокурора, продати зазначене вище "військове майно невідомого походження" намагалися "невстановлені особи суб’єктів господарської діяльності".

Натомість повідомляється, що склад, де знайшли двигуни, розташовано у Житомирі, а після арешту цього майна його передали на зберігання до державного підприємства "Житомирський бронетанковий завод".