НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

AI4Future: Головні ШІ-новини тижня (2-8 вересня)

AI4Future: Головні ШІ-новини тижня (2-8 вересня)
Ілюстрація згенерована на FLUX.1 від Black Forest Labs за допомогою детального промпту без модифікацій

Цей тиждень продемонстрував, що розвиток ринку ШІ для провідних компаній зовсім не є таким безхмарним. Так, розробники ШІ все частіше стикаються з претензіями щодо порушення авторських прав.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Ця проблема ускладнюється через те, що стартапи досягають "межі можливого" у використанні даних, що перешкоджає новим досягненням у технології. Тож, поки що їм залишається лише агресивний збір даних, який стає дедалі складнішим. Так, наприклад, Anthropic загрожує судовий позов від видавців за крадіжку сотень тисяч книг, захищених авторським правом. Ще один кейс цього тижня каже про те, що збирати дані треба етичним шляхом, слідуючи  чинному законодавству. Особливо це стосується збору чутливої інформації, яка підпадає під регулювання GDPR. Так, американська компанія з розпізнавання облич Clearview AI була оштрафована на €30,5 млн за створення того, що голландський регулятор захисту даних DPA назвав незаконною базою даних і ще €5 млн може сплатити за невиконання винесених вимог.

Також ми побачили волатильність ринку і чутливість до "великих імен".  Цього тижня Nvidia втратила $279 мільярдів у ринковій капіталізації, що є вагомим сигналом того, що інвестори більше реалістично оцінюють ШІ і також, що зберігати позицію лідера в умовах надвисокої конкуренції не так просто. А от співзасновник OpenAI Ілля Сутскевер був "на хвилі" - його новий ШІ-стартап з фокусом на безпеку залучив $1 млрд.

Окрім цього, тиждень відзначився історичною регуляторною подією. Мова йде про підписання рамкової Конвенції Ради Європи про ШІ (CETS № 225). Першими міжнародний договір підписали Сполучені Штати, Європейський Союз, Велика Британія та Ізраїль. У конвенції підкреслюються права людини та демократичні цінності як ключові для регулювання моделей ШІ у державному та приватному секторах.

І, нарешті, дуже цікавий тренд від Оксфордського університету, який заснував ШІ-лабораторію, в рамках якої планує об'єднати провідних філософів та практиків у сфері штучного інтелекту. На меті лабораторії — виховати нове покоління філософів-технологів, що дуже далеко від ринкового хайпу і насправді є дуже цінним для прогресу в розвитку ШІ.

Огляд новин за цей тиждень.

Anthropic загрожує судовий позов від видавців за крадіжку сотень тисяч книг, захищених авторським правом

Цього місяця трійка авторів подала позов проти Anthropic за "крадіжку сотень тисяч книг, захищених авторським правом", стверджуючи, що стартап зі штучного інтелекту з Сан-Франциско "ніколи не запитував — і тим більше не сплачував — ліцензію на копіювання та використання захищених виразів, що містяться в авторських творах, введених у його моделі".

Колективний позов додається до довгого списку поточних справ щодо порушення авторських прав, найвідомішу з яких порушила The New York Times проти OpenAI та Microsoft наприкінці минулого року. The Times стверджує, що компанії "отримують прибуток від масового порушення авторських прав, комерційної експлуатації та привласнення інтелектуальної власності The Times".

Детальніше

Інститут Безпеки Штучного Інтелекту США (US AI Safety Institute) підписує угоди з Anthropic та OpenAI щодо дослідження, тестування та оцінки безпеки ШІ

Ці перші у своєму роді угоди між урядом США та промисловістю допоможуть сприяти безпечним і надійним інноваціям у сфері ШІ для всіх. Інститут Безпеки Штучного Інтелекту США при Національному інституті стандартів і технологій (NIST) Міністерства торгівлі США оголосив про підписання угод, які дозволяють офіційно співпрацювати у дослідженні, тестуванні та оцінці безпеки ШІ з компаніями Anthropic та OpenAI.

Кожен Меморандум про взаєморозуміння встановлює рамки, в яких Інститут Безпеки ШІ США отримує доступ до основних нових моделей від кожної компанії до та після їх публічного випуску. Ці угоди дозволять здійснювати спільні дослідження щодо оцінки можливостей і ризиків безпеки, а також методів їх зниження. Крім того, Інститут Безпеки ШІ США планує надавати зворотний зв'язок компаніям Anthropic та OpenAI щодо можливих покращень безпеки їхніх моделей у тісній співпраці зі своїми партнерами з Інституту Безпеки ШІ Великої Британії.

Детальніше

Американська компанія з розпізнавання облич Clearview AI була оштрафована на €30,5 млн за створення того, що голландський регулятор захисту даних DPA назвав незаконною базою даних

DPA також виніс додаткове розпорядження, яке передбачає штраф до €5 млн за невиконання винесених Clearview вимог. "Clearview AI не веде бізнес в Нідерландах чи Європейському Союзі, і у компанії немає клієнтів у Нідерландах або ЄС", - сказав Reuters Джек Малкер, головний юрист Clearview AI.

У своїй заяві DPA зазначив, що Clearview не заперечувала проти його рішення і, таким чином, не зможе оскаржити штраф. "Розпізнавання облич є надзвичайно нав'язливою технологією, яку не можна просто так застосовувати до будь-кого у світі", — сказав у заяві голова DPA Алеїд Вольфсен, який попередив, що використання послуг Clearview також є незаконним за голландськими законами.

Детальніше

Nvidia зазнала рекордних збитків у розмірі $279 мільярдів ринкової вартості через падіння на Волл-стріт

Акції гіганта у сфері штучного інтелекту Nvidia (NVDA.O) впали на 9,5% у вівторок, що стало найбільшим одноденним зниженням ринкової вартості для компанії США, оскільки інвестори знизили свій оптимізм щодо штучного інтелекту на тлі загального розпродажу на ринку після слабких економічних даних.

Nvidia втратила $279 мільярдів у ринковій капіталізації, що є вагомим сигналом того, що інвестори стають більш обережними щодо нових технологій ШІ, які були основним драйвером зростання фондового ринку цього року.

Детальніше

Співзасновник OpenAI Ілля Сутскевер відкрив новий ШІ-стартап з фокусом на безпеку, який залучив $1 млрд.

Safe Superintelligence (SSI), спільно заснована колишнім головним науковцем OpenAI Іллею Сутскевером, залучила $1 млрд фінансування для розробки безпечних ШІ-систем, які значно перевищують людські можливості, повідомили керівники компанії Reuters. SSI, яка наразі має 10 співробітників, планує використати ці кошти для придбання обчислювальних потужностей і найняття провідних фахівців. Компанія зосередиться на створенні невеликої, але високодовіреної команди дослідників і інженерів, розділеної між Пало Альто, Каліфорнія та Тель-Авівом. Компанія відмовилася розголошувати свою оцінку, але джерела, близькі до справи, повідомили, що її вартість становить $5 млрд.

Детальніше

США, ЄС, Велика Британія  та Ізраїль першими підписали перший у світі міжнародний договір щодо ШІ, який надає пріоритет правам людини та відповідальності в регулюванні ШІ

Світ зробив крок ближче до об’єднання своїх цілей і цінностей щодо штучного інтелекту після зустрічі світових лідерів для підписання рамкової Конвенції Ради Європи про ШІ (CETS № 225). Першими договір підписали Сполучені Штати, Європейський Союз, Велика Британія та Ізраїль. У конвенції підкреслюються права людини та демократичні цінності як ключові для регулювання моделей ШІ у державному та приватному секторах.

Конвенція Ради Європи про ШІ є першим у світі міжнародним договором щодо ШІ, який є юридично обов’язковим для його підписантів. Вона покладає відповідальність на всі сторони за будь-яку шкоду або дискримінацію, спричинену системами ШІ. Однак, у разі будь-яких порушень, механізми посилення відповідальності, такі як штрафи, ще не впроваджені.

Договір набуде чинності в перший день місяця, що настає після закінчення тримісячного періоду з дати, коли п’ять підписантів, включаючи щонайменше три держави-члени Ради Європи, ратифікують його. Країни з усього світу зможуть приєднатися до нього та зобов’язатися виконувати його положення.

Детальніше

Оксфордський університет оголосив про створення Лабораторії штучного інтелекту, орієнтованого на людину (HAI Lab), новаторської дослідницької ініціативи за підтримки Інституту Космосу

Ця проривна лабораторія стане місцем співпраці між технологами та філософами для впровадження філософських концепцій в програмне забезпечення з відкритим кодом та системи штучного інтелекту, сприяючи формуванню динамічної спільноти, що займається широкомасштабними питаннями майбутнього штучного інтелекту, який покращує добробут людства.

Лабораторію HAI очолить професор Філіп Коралюс, який призначений першим професором філософії та штучного інтелекту імені МакКорда. В рамках лабораторії він планує об'єднати провідних філософів та практиків у сфері штучного інтелекту, щоб інтегрувати такі концепції, як розсудливість, децентралізація та людська автономія, у технології штучного інтелекту. "Ми прагнемо виховати нове покоління філософів-технологів", — зазначив професор Коралюс.

Детальніше

Щоденні ШІ-новини – на каналі https://t.me/ai4futuremag