НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

AI4Future: Головні ШІ-новини тижня (9-15 вересня)

AI4Future: Головні ШІ-новини тижня (9-15 вересня)
Ілюстрація згенерована на FLUX.1 від Black Forest Labs за допомогою детального промпту без модифікацій

Цей тиждень відзначився потужними новинами з регуляторного поля в розрізі безпеки та запобігання шкоди від запровадження ШІ. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Так, Австралійський регулятор опублікував два стратегічних документи з ШІ, а Китай оприлюднив нову рамку по класифікації ШІ-ризиків, яка є виявилась більш детальною ніж EU AI Act та California Bill. Окрім цього регулятори запроваджували превентивні механізми для запобігання зловживань через ШІ-моделі і на практиці "чистили ринок" (так, регулятори ЄС почали розслідування щодо ШІ-моделі Google, а влада США через інцидент з ШІ чат-ботом Grok від X, який поширював дезінформацію про терміни подачі бюлетенів в США, зрозумів, чим може загрожувати використання ШІ в держсекторі.

Цей тиждень також виділив певних лідерів і аутсайдерів на світовому ринку праці у впровадженні і сприйнятті ШІ. Згідно дослідження The Peninsula Group, роботодавці в Австралії та Новій Зеландії найчастіше використовують ШІ регулярно, тоді як ірландські роботодавці роблять це найрідше. Також в рамках практичного застосування ми побачили продовження кроків Великобританії по масштабуванню ШІ-датчиків для покращення логістики і дорожнього руху – на цей час пощастило велосипедистам, яким в рамках експерименту ШІ буде надавати пріоритет перед автомобілями.

Серед проривів тижня — рекорд Microsoft та Quantinuum щодо створення логічних кубітів. Цей крок веде створення нового покоління надійного квантового обладнання.

Огляд новин за цей тиждень

Підтримуваний Nvidia стартап Sakana AI розглядає можливість стратегічних партнерств у Японії 

Sakana AI бачить потенціал для залучення більшої кількості стратегічних інвесторів у Японії, оскільки зростає напруженість у відносинах між США та Китаєм спонукає країну зміцнювати власну екосистему штучного інтелекту. 

Високі геополітичні ризики посилюють інтерес до токійського стартапу, який нещодавно оголосив про залучення понад 100 мільйонів доларів США, серед інвесторів якого і Nvidia Corp., за словами співзасновника та генерального директора Sakana Девіда Ха.

Детальніше

Згідно з дослідженням, роботодавці в Австралії та Новій Зеландії найчастіше використовують ШІ регулярно, тоді як ірландські роботодавці роблять це найрідше

Опитування 79 000 бізнесів в Австралії, Канаді, Ірландії, Новій Зеландії та Великій Британії було проведено кадровою компанією The Peninsula Group.

Дослідження показало, що роботодавці в Австралії та Новій Зеландії найчастіше використовують ШІ регулярно, тоді як ірландські роботодавці роблять це найрідше.

Майже кожен четвертий ірландський роботодавець сказав, що вони побоюються невідомого, коли мова йде про ШІ, а понад половина ірландських малих та середніх підприємств висловили занепокоєння щодо ризиків, які ШІ становить для безпеки.

Детальніше

Apple запускає iPhone 16 з функціями штучного інтелекту, які будуть впроваджені в найближчі місяці

Компанія прагне поставити ШІ в центр свого флагманського смартфона, щоб зацікавити клієнтів. Apple представила iPhone 16 у понеділок, і, за словами генерального директора Тіма Кука, це перший смартфон компанії, який був "спроєктований з нуля" для штучного інтелекту "та його проривних можливостей". Запуск iPhone 16, який надійде в продаж 20 вересня, а попередні замовлення почнуться вже в цю п’ятницю, відбувається в той час, коли технологічний гігант намагається закріпитися як гравець у сфері штучного інтелекту. Компанія прагне відродити зниження продажів iPhone за допомогою нових функцій генеративного ШІ.

Детальніше

Китай оприлюднив рамкову структуру управління безпекою штучного інтелекту

В рамках нового бачення проведено чітку лінію між такими поняттями як "AI safety" (безпечне, етичне без шкоди людству) та "AI security" (безпечне в розрізі кібер-ризиків)

У понеділок на головному форумі Китайського тижня кібербезпеки, який проходить цього року в Гуанчжоу, столиці провінції Гуандун на півдні Китаю, було оприлюднено рамкову структуру щодо управління безпекою штучного інтелекту (ШІ). 

Детальніше

Місцева влада Британії тестує світлофори з ШІ-датчиками, які надають пріоритет велосипедистам перед автомобілями

Світлофори із вмонтованими ШІ-сенсорами, які надають пріоритет велосипедистам перед автомобілями, зараз тестуються на пішохідних переходах, щоб забезпечити велосипедистам "безперервні поїздки". ШІ-сенсори здатні виявляти велосипедистів на відстані до 30 метрів і змінювати світло на червоне для зустрічних автомобілів, щоб велосипедисти могли безпечно перетнути дорогу. Транспортна служба Вест-Мідлендс і місцева влада Рада Соліхаллу встановили нову технологію на дорозі A34 Stratford Road біля Blythe Valley, Бірмінгем.

Детальніше

Microsoft і Atom Computing прагнуть скористатися системою віртуалізації кубітів, яка, за словами Microsoft і Quantinuum, побила рекорд у створенні логічного кубіта

На Quantum World Congress у вівторок Microsoft оголосила, що разом із партнером Quantinuum вони побили рекорд зі створення логічних кубітів. Крім того, Microsoft також оголосила, що співпрацює з компанією Atom Computing над створенням того, що було описано як найпотужніша квантова машина у світі. "Завдяки цій співпраці ми пропонуємо нове покоління надійного квантового обладнання для клієнтів, інтегруючи та вдосконалюючи нейтральне атомне обладнання Atom Computing на нашій платформі Azure Quantum compute", — написав Джейсон Зандер, виконавчий віцепрезидент стратегічних місій і технологій у Microsoft, у своєму блозі у вівторок.

Детальніше

Регулятори ЄС розслідують одну з моделей ШІ Google через занепокоєння щодо її відповідності суворим правилам захисту даних

Комісія із захисту даних Ірландії заявила, що розпочала розслідування щодо Pathways Language Model 2 від Google, також відомої як PaLM2. Це частина ширших зусиль, зокрема інших національних органів нагляду по всьому блоку з 27 країн, щодо перевірки того, як системи штучного інтелекту обробляють персональні дані.  Європейська штаб-квартира Google розташована в Дубліні, тому ірландський наглядовий орган виступає головним регулятором компанії за правилами конфіденційності блоку, відомими як Загальний регламент захисту даних (GDPR). 

 Детальніше

Інцидент з Grok, чат-ботом на базі ШІ від X, який поширював дезінформацію про терміни подачі бюлетенів, підкреслює високу стурбованість щодо ролі штучного інтелекту на майбутніх виборах

У цьому випадку чат-бот надав хибну інформацію, стверджуючи, що нового кандидата не можна додати до бюлетенів у дев'яти штатах, що було неправильним. Офіс секретаря штату Міннесота разом з іншими виборчими чиновниками швидко втрутився, щоб виправити цю дезінформацію.

Детальніше

Міністерство промисловості, науки та ресурсів Австралії опублікувало для громадського обговорення два важливі документи з регулювання ШІ

Перший документ із ШІ-регулювання "Запровадження обов'язкових запобіжних заходів для ШІ у високоризикових сферах" включає 10 запропонованих запобіжних заходів для усунення ризиків і шкоди від ШІ, підвищення довіри громадськості та забезпечення більшої регуляторної визначеності для бізнесу. Другий опублікований документ — перша версія "Добровільного стандарту безпеки ШІ", який допоможе організаціям використовувати переваги ШІ, одночасно вирішуючи та пом’якшуючи ризики.

Детальніше

Щоденні ШІ-новини – на каналі https://t.me/ai4futuremag