ГУР "поклало" сервер спецзв’язку Міноборони Росії

ГУР "поклало" сервер спецзв’язку Міноборони Росії
ГУР "поклало" сервер спецзв’язку Міноборони Росії. Фото: ГУР

30 січня експерти Головного управління розвідки України здійснили успішну кібератаку, яка призвела до відключення сервера спеціального зв’язку Міністерства оборони Росії.

Про це повідомила пресслужба ГУР.

"30 січня 2024 року внаслідок кібератаки "ліг" сервер міністерства оборони держави-агресора Росії, який використовувався для спецзв’язку. Операцію у кіберпросторі противника здійснили фахівці ГУР МО України", - розповіли у розвідці.

Зазначається, що внаслідок кібератаки припинено обмін інформацією між різними підрозділами Міністерства оборони РФ, які використовували вказаний сервер, що розташований у Москві.

У розвідці наголосили, що програмне забезпечення, яке було встановлено на атакованому сервері, використовується і на різних стратегічних об'єктах державного сектору Росії, зокрема військових.

Воно отримало затвердження ФСБ РФ як відповідне державним стандартам захисту інформації.

Нагадаємо, в кінці минулого року кіберфахівці ГУР зламали ІТ-інфраструктуру компанії IPL Consulting, яка спеціалізувалася на впровадженні інформаційних систем у російській промисловості.

Атаки українських хакерів на російську інфраструктуру

Українські хакери продовжують наносити шкоду інфраструктурі країни-агресора. У кінці листопада 2023 року група хакерів під назвою Blackjack, яка, можливо, пов'язана зі Службою безпеки України, успішно зламала сайт міністерства праці та соціального захисту РФ.

У грудні 2023 року стало відомо, що Blackjack здійснили успішну кібероперацію, спрямовану на IT-інфраструктуру "Росводоканалу". У січні 2024 року хакери зламали інфраструктуру московського інтернет-провайдера "М9ком" і завдали шкоди його серверам. А через декілька днів під кібератаку потрапило російське держпідприємство, яке виконує усі будівельні підряди для міністерства війни держави-агресора.

Крім того, 23 січня 2024 року стало відомо про атаку на московського інтернет-провайдера, який обслуговує російські держструктури.