НБУ курс:

USD

41,09

-0,00

EUR

45,59

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,35

41,30

EUR

45,95

45,80

Міноборони та ICEYE домовились про співпрацю у сфері космічної розвідки

Міноборони та ICEYE домовились про співпрацю у сфері космічної розвідки
Супутник ICEYE. Фото: ICEYE

Міністерство оборони України підписало меморандум з одним зі світових лідерів у супутникових технологіях, фінською компанією ICEYE, для посилення співпраці у сфері космічної розвідки. Про це повідомляє пресслужба відомства.

Угода спрямована на посилення взаємодії в галузі дистанційного зондування Землі, що має важливе значення для національної безпеки та оборони України. 

У Міноборони додали, що завдяки співпраці Україна зможе зміцнити свої космічні оборонні можливості та поглибити інтеграцію до світової космічної економіки. 

Про ICEYE

ICEYE є виробником мікросупутників та має одне з найбільших у світі угруповань радарних супутників, що дозволяє надавати оперативні дані про земну поверхню в будь-який час доби та за будь-яких погодних умов. 

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну компанія призупинила продаж супутникових знімків території України будь-яким неурядовим чи несоюзницьким організаціям та закликає інші компанії підтримати Україну в протидії агресії.

Варто зазначити, що у березні минулого року завдяки супутнику ICEYE, придбаному за кошти українців, було знищено понад 7,3 тисячі одиниць ворожої техніки, включаючи 45 літаків та 27 гелікоптерів.

Також, у червні 2024 року, ГУР МО повідомило, що за два роки роботи "народний супутник" зробив понад 4 тисячі знімків ворожих об'єктів, серед яких 370 аеродромів, 238 позицій ППО, 153 нафтобази та склади пального. 

Зазначається, що завдяки супутниковим знімкам українські військові змогли знищити ворожу техніку на мільярди доларів.