НБУ курс:

USD

41,20

+0,01

EUR

44,96

--0,07

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,50

45,35

Наслідки податкової політики. Близько третини інтернет-провайдерів залишили ринок України

Наслідки податкової політики. Близько третини інтернет-провайдерів залишили ринок України
Фото: Freepik

1316 операторів електронних комунікацій, які надавали послуги доступу до інтернету в Україні, припинили роботу після заборони працювати на спрощеній формі оподаткування.

Про це повідомив голова підкомітету Верховної Ради з кібербезпеки Олександр Федієнко. 

Він зауважив, що після того, як Державна податкова служба України почала знищувати малий бізнес інтернет-провайдерів, йому стало цікаво, скільки субʼєктів, які надавали послуги доступу до інтернету, припинять свою роботу.

Тому нардеп звернувся до Нацкомісії, яка здійснює держрегулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектру та надання послуг поштового зв'язку, із депутатським запитом надати статистику.

Федієнко пояснив, що НКЕК - це регулятор, який займається саме питаннями провайдерів та веде відповідний реестр таких субʼєктів.

"Отримана відповідь мене не просто приголомшила! Вона мене шокувала. 1316 субʼєктів вийшли з реєстру регулятора, тобто припинили існування", - наголосив нардеп.

Він припустив, що частина провайдерів закрилась, частина пішла в "тінь" та вийшла з-під нагляду регулятора. 

Федієнко також опублікував відповідь НКЕК, де зазначено, що станом на 8 жовтня кількість суб'єктів господарювання, які з серпня звернулися із заявами про їх виключення з реєстру постачальників електронних комунікаційних мереж, досягла 487. 

У додатку до листа наведені 1316 суб'єктів, які протягом серпня-жовтня 2024 року подали НКЕК інформацію про припинення діяльності у сфері електронних комунікацій на певній території.

За даними НКЕК, про послуги доступу до фіксованого інтернету у першому півріччі відзвітували 3 443 оператори. Отже, з ринку пішла майже третина провайдерів.

"І це тільки перші наслідки після бездумних дій податкової! Бачу безсистемний підхід державного органу, який навіть ніколи не аналізував причинно-наслідкові звʼязки. І від цього стає сумно. Я так розуміюсь, що тиск податкової зупиниться тільки тоді, коли залишиться з десяток провайдерів", - підкреслює нардеп.

Він прогнозує, що через місяць ще близько 1000 провайдерів зникнуть з реєстру.

Нагадаємо, низка організацій закликала владу зберегти спрощену систему оподаткування для постачальників послуг доступу до інтернету.

Вони наполягають на тому, що позиція Державної податкової служби, яка наголошує на відсутності у малого бізнесу з 1 жовтня права застосовувати спрощену систему оподаткування, викликана помилковим трактуванням послуги доступу до інтернету як послуги з технічного обслуговування та експлуатації електронних комунікаційних мереж.

Нагадаємо, у  серпні голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що інтернет-провайдерам слід припинити дроблення бізнесу на фізичних осіб-підприємців (ФОП). Це дроблення призводить до значних втрат для державного бюджету через недоотримання податків і єдиного соціального внеску.