НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Стартап SSI залучив $1 мільярд для створення безпечних систем штучного інтелекту

Штучний інтелект. Фото: geralt / Pixabay
Штучний інтелект. Фото: geralt / Pixabay

Стартам Safe Superintelligence (SSI), заснований колишнім головним науковим співробітником OpenAI Іллею Сутскевером, залучив 1 мільярд доларів інвестицій. SSI зосереджена на розробці безпечних систем штучного інтелекту, які не лише перевищують людські можливості, але й допомагають уникнути ризиків і небезпек, пов'язаних із використанням цієї технології. Про це повідомляє Reuters.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

SSI наразі налічує 10 співробітників і планує спрямувати залучені кошти на придбання обчислювальної потужності та пошук талановитих фахівців. Компанія зосередиться на формуванні невеликої команди дослідників та інженерів, що працюватимуть у Пало-Альто (Каліфорнія) та Тель-Авіві (Ізраїль). 

Стартап поки не розкриває свою оцінку, однак за даними близьких до справи джерел, вартість компанії оцінюється в 5 мільярдів доларів.

Попри загальне зниження інтересу до фінансування стартапів у сфері штучного інтелекту, SSI залучила провідних інвесторів, таких як Andreessen Horowitz, Sequoia Capital, DST Global і SV Angel. Серед інвесторів також є інвестиційне партнерство NFDG, яким керують Нат Фрідман та виконавчий директор SSI Деніел Гросс.

Як пояснив виконавчий директор SSI Деніел Гросс, стартап планує витратити кілька років на розробку продукту, перш ніж виводити його на ринок.Основною метою є розробка рішень, які допоможуть впровадити штучний інтелект у різні сфери життя без ризиків і небезпек.

Крім того, SSI також планує співпрацювати з провайдерами хмарних технологій і компаніями, що виробляють чіпи, для забезпечення своїх потреб в обчислювальних потужностях, але конкретних партнерів ще не визначила.

Додамо, що питання безпеки ШІ  стає все більш актуальним на тлі побоювань, що неконтрольований штучний інтелект може діяти всупереч інтересам людей або навіть становити загрозу їхньому існуванню.

Водночас безпека штучного інтелекту є однією з головних тем обговорення, особливо в контексті нових законодавчих ініціатив, таких як каліфорнійський законопроєкт про регулювання ШІ. Компанії, як-от OpenAI і Google, виступають проти цього законопроєкту, тоді як інші, як-от xAI Anthropic і підприємства Ілона Маска, його підтримують.