НБУ курс:

USD

41,28

+0,03

EUR

45,71

+0,00

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

Київ заплатив за доставку подарованих Варшавою вагонів метро у 6 разів більше, ніж треба - аудит

кличко, вагони, метро, варшава, київ, подарунок, допомога
Фото: Telegram/vitaliy_klitschko

Комунальне підприємство "Київський метрополітен" невиправдано переплатило біля 160 мільйонів гривень за послугу транспортування вагонів, подарованих польською Варшавою. Як ідеться у повідомленні Державної аудиторської служби України, це встановили її фахівці під час аудиту фінансової діяльності КП.

З’ясувалося, що середньоринкова вартість транспортно-експедиторських послуг з організації міжнародного перевезення одного вагону метро з Варшави до Києва складає 0,5 мільйона гривень. Натомість "Київський метрополітен" за кожен доставлений вагон заплатив 3,15 мільйона.

За транспортування усіх 60 вагонів, що прибули з Польщі, відповідно до даних бухгалтерського обліку, була здійснена повна оплата на 189,34 мільйона гривень. Хоча згідно даних на сайтах низки операторів ринку перевезень, розрахункова вартість таких послуги могла становити лише близько 30 мільйонів гривень. Таким чином, зі столичного бюджету було витрачено в 6,3 рази більше коштів, ніж вимагала ситуація.

Держаудитслужба також звертає увагу, що підприємство-переможець тендеру, очевидно, дебютувало в сфері транспортно-експедиторських послуг саме наданням послуги з доставки подарованих Києву вагонів: впродовж 2022-2023 років воно більше нікому з учасників ринку таких послуг не надавало.

Втім, провести зустрічну звірку аудиторам не вдалося – їх не допустили на підприємство. Через це Держаудитслужба звернулася до поліції з відповідним листом про сприяння.

У відомстві також нагадують, що хоча після російського повномасштабного вторгнення уряд тимчасово призупинив заходи фінансового контролю місцевих бюджетів, з вересня 2022 року така перевірка була відновлена.

"Ретельний фінконтроль за використанням бюджетних коштів на місцях необхідний передусім через те, що держава виділяє значні кошти на відновлення, зокрема від міжнародних донорів. Тому на будь-які намагання місцевих голів чи керівників підприємств зловживати на допомозі аудитори реагуватимуть відповідно до закону", – наголосила голова служби Алла Басалаєва.

Нагадаємо, що в якості технічної допомоги Варшава минулого року передала Києву 60 вагонів типу 81-717/714, створених заводом "Метровагонмаш" (Митищі, Росія) і виведених з експлуатації у польській столиці. Останній поїзд прибув до Києва 24 жовтня.

Вже 1 листопада було запущено на лінію перший поїзд з таких вагонів, а 4 квітня 2024 року - другий. Третій поїзд запустили саме перед публікацією повідомлення Держаудитслужби 3 жовтня. Всі вони курсують на "зеленій" лінії київського метро.