НБУ курс:

USD

41,21

--0,06

EUR

45,96

--0,24

Готівковий курс:

USD

41,55

41,45

EUR

46,55

46,39

Шалений попит: скільки жінок виявили бажання стати водійками вантажівок

Шалений попит: скільки жінок виявили бажання стати водійками вантажівок
Анна Андрушко вирішила опанувати кермування вантажівкою. Фото: Reskilling Ukraine Beredskapslyftet

Понад 1000 жінок подали заявки на участь у пілотному проєкті з підготовки водійок вантажівок. Цей проєкт не лише дає жінкам можливість отримати водійське посвідчення відповідної категорії, але й забезпечує їхнє подальше працевлаштування в транспортні компанії.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури. 

Зазначається, що цей проєкт - це можливість для жінок зруйнувати стереотипи, розвиватись у сфері перевезень та сприяти економічному розвитку країни.

Як зауважують у відомстві, кількість заявок у 10 разів перевищує кількість доступних місць, що свідчить про величезний потенціал проєкту.

Працевлаштування у транспортних компаніях

В Мінінфраструктури повідомляють, що на учасниць проєкту чекає ретельний відбір за чітко визначеними критеріями, після чого стартує професійне навчання, яке відкриє двері до роботи в провідних компаніях транспортної галузі.

"Ця ініціатива руйнує усталені стереотипи і відкриває перед жінками можливості для рівноправної участі на ринку праці. Ми бачимо, що такі проєкти мають значний вплив на загальну економічну динаміку країни. Кількість кандидаток у 10 разів перевищує заплановану кількість місць для навчання, тож ми вже працюємо над тим, щоб масштабувати проєкт та створити ще більше можливостей для жінок з різних регіонів країни", – зазначив заступник міністра розвитку громад та територій України Сергій Деркач.

Нагадаємо, пілотний проєкт з підготовки водійок вантажівок стартував у вересні. У межах ініціативи заплановано навчання 100 жінок, які після завершення курсу отримають необхідну кваліфікацію та водійське посвідчення категорії "С" або "СЕ".

Дефіцит робочих рук: жінок перенавчають чоловічим професіям

Мобілізація фахівців до лав ЗСУ стала важливим викликом для економіки, тому у Міністерстві економіки запропонували перекваліфіковувати жінок на ті професії, представники яких пішли воювати.

В першу чергу мова йде про жінок, які вже сьогодні опановують колись суто "чоловічі" професії. Наприклад, тілоохоронців, водіїв вантажівок, автобусів або навіть тракторів - такі зараз реалії ринку праці. Перекваліфікація спеціалістів, разом з працевлаштуванням ветеранів - це головні виклики для Уряду на ринку праці.

Також в Україні стартував освітній проєкт ReSkill UA, який дозволить 30 000 українців опанувати нові професії та підвищити свою кваліфікацію. Проєкт реалізується платформою Happy Monday спільно з міжнародною платформою Coursera за підтримки Програми USAID "Конкурентоспроможна економіка України" та сприяння Міністерства економіки.