НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

Третина внутрішніх автобусних маршрутів в Україні не обслуговується

Автовокзал “Київ”
Автовокзал “Київ”. Фото: kyivplus.info

На сьогодні в Україні відкрито майже 4000 внутрішніх автобусних маршрутів, але з них третина не обслуговується.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.

За його словами, з початком повномасштабного вторгнення ситуація на ринку внутрішніх перевезень зазнала значних змін, тому потребує актуалізації. 

"Ми плануємо переглянути всі зареєстровані внутрішні маршрути. Їх сьогодні майже 4000, з яких третина взагалі не обслуговується. Можливо, й більше, але ми про це не знаємо", - наголосив Деркач.

Він додав, що Мінінфраструктури планує подальшу цифровізацію ринку, зокрема задля спрощення процедури отримання дозволів на перевезення та відкриття нових маршрутів.

«Поки що ми тут також рухаємося шляхом диджиталізації – створюємо особисті кабінети перевізників й ініціюємо проведення конкурсів на маршрути онлайн, без втручання людини. Тобто компанії зможуть виставити на тендер свої автобуси, а система автоматично буде нараховувати бали за пропозиції і визначати переможця», - уточнив заступник міністра.

Обсяг автобусних перевезень під час війни зріс у 7-8 разів 

"Минулого року пасажиропотік в Україні був на рівні трохи менше 30 млн осіб. З цих 30 млн близько 2 млн пасажирів перевезла "Укрзалізниця". Ще десь 20 млн перетнули кордон власними автомобілями або "бусиками". Майже 8 млн пасажирів перевезли через кордон автобуси", – підкреслив Деркач.

За його словами, у порівнянні з довоєнним 2021 роком, коли автобуси перевезли у міжнародному сполученні близько 1 млн пасажирів, обсяг перевезень збільшився у 7-8 разів.

Як зауважив заступник міністра, наразі Україна планує розвивати саме автобусні перевезення великими комфортабельними автобусами, оскільки це дозволяє оптимізувати час проходження кордону – саме для офіційних міжнародних перевізників наразі діє послуга "єЧерги" з можливістю бронювання конкретного слоту для перебування на пункті пропуску. 

Зміни у сфері внутрішніх пасажирських перевезень

У Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури оголосили про початок поступових змін у сфері внутрішніх пасажирських перевезень.

Перевізникам були представлені заходи, які планується реалізувати до кінця року, а саме: 

  • Відновлення конкурсів на міжобласні маршрути
  • Запуск системи єКонкурс
  • Спрощення паспорту маршруту
  • Впорядкування мережі автостанцій
  • Прозорі умови для відкриття автостанцій.

Також Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України оновило форму квитка на автобусні маршрути. Тепер перевізники можуть використовувати квитки довільної форми, головне – щоб вони містили всю необхідну інформацію для пасажирів та відповідали вимогам законодавства.