НБУ курс:

USD

41,21

-0,00

EUR

45,05

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,46

41,42

EUR

45,60

45,45

Українським морським коридором транспортовано понад 50 млн тонн агропродукції

Українським морським коридором транспортовано понад 50 млн тонн агропродукції
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Станом на жовтень 2024 року, Український морський коридором через порти Великої Одеси транспортовано вже понад 50,1 млн тонн агропродукції.

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад та територій України. 

Загальний обсяг вантажів, оброблених у цих портах, досягнув 75 млн тонн. Українські товари були експортовані до 50 країн на всіх континентах, включаючи Африку, Азію, Європу та Америку.

Незважаючи на постійні атаки з боку агресора, які спрямовані на знищення портової інфраструктури та створення продовольчої кризи, Україна продовжує зміцнювати свої позиції на світовому ринку продовольства.

Від початку цілодобової роботи коридору з 15 березня 2024 року, обсяги експорту аграрної продукції зросли на 20%.

Україна залишається надійним постачальником продовольства навіть в умовах війни, демонструючи стійкість і дотримання міжнародних норм.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що за рік функціонування коридору понад 2 300 суден зайшли в українські порти на Чорному морі, а вантажообіг склав понад 64 мільйони тонн. Зокрема, майже 44 мільйони тонн зернових було експортовано.

Україна досягла довоєнних обсягів експорту з портів Великої Одеси

Коли у липні 2023 року Росія вийшла з "зернової угоди", яка дозволяла Україні безпечно транспортувати сільгосппродукції через три порти в Одеській області, Україна у відповідь створила тимчасовий "гуманітарний коридор" для вантажних суден, які рухаються до або з морських портів України. 

Як повідомляв прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, у січні Україна змогла вийти на довоєнні обсяги експорту тимчасовим морським коридором і наблизитися до показників, які були до повномасштабного вторгнення по загальному обсягу експорту.

Джерело фото: ua.depositphotos.com