НБУ курс:

USD

41,28

+0,03

EUR

45,71

+0,00

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

З початку року вантажообіг українських портів зріс майже вдвічі

З початку року вантажообіг українських портів зріс майже вдвічі
Фото: Пресслужба АМПУ

З січня по вересень 2024 року українські морські порти перевалили 74 мільйони тонн вантажів. Це майже вдвічі більше порівняно з аналогічним періодом минулого року, коли обсяги становили 41,1 млн тонн.

Про це повідомляє пресслужба Адміністрації морських портів України (ДП "АМПУ").

Зазначається, що із цього обсягу значну частину вантажообігу — 46,3 млн тонн — складає аграрна продукція, що підкреслює її важливість для національної економіки та експорту.

Аграрний сектор залишається лідером експорту, зокрема у вересні 4,1 млн тонн агропродукції було доставлено на міжнародні ринки.

Також вересень 2024 року показав зростання оброблених вантажів до 7 млн тонн, що майже вдвічі перевищує показники вересня минулого року, коли було оброблено 3,4 млн тонн.

Україна досягла довоєнних обсягів експорту з портів Великої Одеси

У липні 2023 року Росія вийшла з "зернової угоди", яка дозволяла Україні безпечно транспортувати сільгосппродукції через три порти в Одеській області.

Україна у відповідь створила тимчасовий "гуманітарний коридор" для вантажних суден, які рухаються до або з морських портів України. 

Як повідомляв прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, у січні Україна змогла вийти на довоєнні обсяги експорту тимчасовим морським коридором і наблизитися до показників, які були до повномасштабного вторгнення по загальному обсягу експорту.

Український морський коридор з березня, після отримання необхідних дозволів з боку ВМС ЗСУ, став працювати цілодобово.