Закарпатського бізнесмена з компанією у ЄС викрили у перевезенні до РФ вогнетривів для потреб ВПК

Закарпатського бізнесмена з компанією у ЄС викрили у перевезенні до РФ вогнетривів для потреб ВПК
Фото: Закарпатська обласна прокуратура

Управління Служби безпеки України у Закарпатській області повідомило про підозру в колабораціонізмі місцевому бізнесмену через ведення ним бізнесу з Росією. Про це повідомляють СБУ та обласна прокуратура.

За даними слідства, чоловік займався підприємницькою діяльністю у сфері внутрішніх і міжнародних перевезень ще до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну і продовжив вести її й після нього, всупереч забороні на торгівлю з країною-агресором.

Підозрюваний, будучи власником зареєстрованого в одній з країн Євросоюзу автотранспортного підприємства, налагодив схему поставок звідти товарів до РФ та на тимчасово окуповані території України, зокрема в Крим.

Вантажі призначалися нібито для замовників з Близького Сходу. Здійснювалося це транзитом через Білорусь, де перевізники задіювали для протиправної діяльності так звані транспортно-логістичні центри.

Встановлено, що закарпатець протягом цього року систематично здійснював поставки вогнетривких матеріалів державі-агресору. Серед отримувачів товару був і Новолипецький металургійний комбінат.

Там сировину використовували в процесі виробництва сталі, яку комбінат надалі відправляв до підсанкційної російської компанії "Ізумруд", яка виготовляє радіолокаційне обладнання для військових кораблів агресора.

Загалом відомо про поставки до РФ декількох партій сировини на понад 12 мільйонів гривень в еквіваленті. Крім того, задокументовані факти постачання сировини до окупованого Росією Криму.

Для маскування схеми її організатор вносив недостовірні відомості до міжнародних товарно-транспортних накладних, насамперед щодо маршрутів перевезень та замовників продукції. Під час обшуків в офісних приміщеннях фігуранта на Закарпатті виявлено фінансово-господарську документацію із доказами оборудок.

Чоловіку інкримінують частину 4 статті 111-1 Кримінального кодексу України (провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора). Сам зловмисник, однак, наразі переховується за кордоном.