Газу багато, але купувати нема кому: на АЗС пояснюють падіння попиту на паливо скороченням трафіку на третину через Covid-19

Фото: carta.ua
Фото: carta.ua

Оптові постачальники зрідженого газу відзначають сильне зниження продажів палива, викликане падінням попиту в роздріб через пік захворюваності населення на коронавірусну інфекцію, повідомляє Enkorr.

"Минулого тижня торгівля була зовсім дохлою", — цитує профільне видання власника трейдингової компанії, який "висловив думку більшості торговців".

За його словами, це призвело до створення надлишкових запасів на більшості газонаповнювальних станцій, причому ситуація практично однакова у всіх регіонах: "газу приїхало багато, а реалізації немає".

За словами представника великої роздрібної мережі, в середньому по країні в лютому падіння продажів склало близько 10%, при цьому в столичному регіоні темп падіння продажів виявився вдвічі вищим. Трейдер пов'язує таке явище з піком чергової хвилі епідемії.

"Дуже багато народу хворіє. Києвом трафік на 30% менше порівняно з січнем", — вказує представник мережі АЗС.

Постачальник іншої мережі в свою чергу зазначає, що в неділю, 13 лютого, і понеділок, 14 лютого, продаж різко зріс, а у великі міста почали повертатися пробки на дорогах.

"Думаю, за тиждень-півтора ми використаємо надлишок за рахунок відкладеного попиту, і ринок знову збалансується", — прогнозує він.

Загалом постачання в Україну автогазу, за даними консалтингової групи "А-95", за перші 13 днів лютого склало 44,7 тисячі тонн, збільшившись на 3,5 тисячі тонн відносно аналогічного періоду січня.

Зокрема, "БНК-Україна" наростила імпорт ЗВГ з Білорусі (Речицький ГПЗ та Мозирський НПЗ) до 5,4 тисячі тонн. Також зростання поставок у ці дні зафіксовано і з Казахстану, хоча виробник в особі "Тенгізшевройл" надсилає лише заявлені ресурси за TERM-контрактами, а додаткових обсягів, за даними "А-95", у лютому не буде.

"У січні хотіли відвантажити на 10 тисяч більше, але зірвали план через збій у Казахстані. А в лютому вже російська сторона додаткових обсягів не погодила, хоча попит на них був би", — зазначає представник великої трейдингової компанії.

Водночас імпорт зрідженого газу з Росії трохи знизився – до 13 тисяч тонн. При цьому найбільшим постачальником виявився "Газпром", що наростив відвантаження вдвічі (4 тисячі тонн). Наростив постачання і "Лукойл", який раніше помітно знизив його у січні.

"Роснефть", навпаки, удвічі скоротила постачання і за 13 днів привезла в Україну лише 3,1 тисячі тонн. Компанія SNEL Energy, ексклюзивний постачальник ЗВГ "Роснефти", обіцяє нормалізацію відвантажень цього тижня.

Зазначимо, що станом на кінець дня 14 лютого, за даними Міністерства охорони здоров'я, фіксувалося максимальна за весь час епідемії Covid-19 кількість хворих — 657,5 тисячі, або 1,75% населення підконтрольної Україні території. Зокрема, у Києві хворих зараз 52,4 тисячі, або близько 1,77% населення. Найбільший показник на сьогодні в Одеській області, де "офіційно" хворіють Covid-19 близько 2,84% населення.