Активи Місто Банку на 230 млн грн виставили на продаж, незважаючи на скасування його ліквідації

ФГВ продает спорткомплекс в Днепре, находящийся на балансе Мисто Банка. Фото: сайт фонда
ФГВ продає спорткомплекс у Дніпрі, що перебуває на балансі Місто Банку. Фото: сайт фонду

Фонд гарантування вкладів фізосіб виставив на поточному тижні на продаж активи Місто Банку на загальну суму 231,6 млн грн. Про це йдеться у повідомленні фонду.

Загалом у період по 21 січня заплановано продаж активів п'яти банків, що ліквідуються, на загальну суму 470,6 млн грн, з яких 436,5 млн грн — права вимоги по виданих банками кредитах, а 22,4 млн грн — дебіторська заборгованість перед банками. Крім того, виставлено нерухоме майно, земельні ділянки та інші активи на 11,6 млн грн.

Крім активів Місто Банку це активи банку "Земельний капітал" на 209,2 млн грн, банку "Фінанси та кредит" на 22,4 млн грн, а також Златобанку та банку "Аркада".

Серед виставлених на продаж активів Місто Банку основним лотом є два кредити, взяті невказаною юрособою, зі стартовою ціною 223,4 млн грн. Також виставлений пул із 9 кредитів, забезпечених транспортом, 36 беззаставних кредитів та дебіторської заборгованості за 13 позиціями зі стартовою ціною 3,2 млн грн.

Крім того, продається і нерухомість, яка стала власністю неплатоспроможної нині фінустанови. Зокрема, вже 18 січня має торгуватися будинок в Одесі на Фонтанській дорозі, 106/35 площею 185 квадратних метрів (початкова ціна – 1,89 млн грн), а наступного дня земельна ділянка в центрі Києва на вулиці Олеся Гончара, 32-В (стартова ціна 2,95 млн грн).

Проте ФГВ вже запланував аукціони з продажу активів Місто Банку і наступного тижня. Зокрема, на продаж 24 січня виставлено три невеликі лоти основних засобів (434 штуки) самого банку в Києві та Одесі із сумарною ціною 733,7 тисячі грн.

А 25 січня продаватиметься чотириповерхова будівля спорткомплексу у Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького, 139 площею 2327 квадратних метрів. Початкова ціна лоту складає 1,74 млн грн.

У будівлі є басейн (25 м), баскетбольний зал, три малі спортивні зали, вестибюль, роздягальні, душові, вбиральні, санвузли, стрілецький тир (у підвалі) та інші приміщення для повноцінного обслуговування відвідувачів. Вказано, що будівля потребує повного капітального ремонту та заміни всіх комунікацій.

Нагадаємо, що 17 січня Окружний адміністративний суд Києва повністю задовольнив позов власника Місто Банку Івана Фурсіна та скасував рішення Національного банку України щодо ліквідації цієї фінустанови.

Проте інформація про всі згадані торги на сайті ФГВ залишається актуальною, а 18 січня він окремо повідомив про виставлення на продаж згаданого спорткомплексу в Дніпрі як активу на балансі банку, який він ліквідує.

Нагадаємо, тимчасову адміністрацію в Місто Банку запровадили на підставі рішення НБУ від 14 грудня 2020 року, яким його було віднесено до категорії неплатоспроможних, а вже 26 січня 2021 року НБУ вирішив цей банк ліквідувати. Наступного дня ФГВ почав виплачувати гроші вкладникам цієї фінустанови.

При цьому позиція фонду та Нацбанку полягає в тому, що скасування судом рішень про ліквідацію банків не веде до фактичних наслідків, оскільки фінустанови, для яких встановлено факт неплатоспроможності, просто неможливо "оживити" шляхом ухвалення судового рішення, навіть якщо це рішення Верховного суду, як це сталося раніше із вищезгаданим Златобанком.

Однак у цьому випадку ФГВФО на початку лютого 2021 року вдалося відновити контроль над Златобанком, і в результаті з його ліквідацією все ж таки погодився і Верховний суд.