НБУ розширив умови для валютних операцій

НБУ розширив умови для валютних операцій
НБУ розширив умови для валютних операцій

Національний банк України (НБУ) розширює можливості проведення угод на платіжному та фінансовому ринку з 15 січня 2022 року. Зокрема Нацбанк дозволив здійснювати розрахунки в іноземній валюті з інвестиційними фірмами.

Про це повідомляє пресс-служба регулятора.

Зокрема, з 15 січня Нацбанк дозволив здійснювати розрахунки в іноземній валюті на вторинному ринку облігацій внутрішніх держпозик (ОВДП) із небанківськими установами – інвестиційними фірмами. Раніше такі операції можна було здійснювати лише з банками.

Зазначається, що відповідний крок дозволить забезпечити рівні умови для учасників вторинного ринку ОВДП, посилити конкуренцію між ними, розширити можливості роздрібних інвесторів та сприятиме підвищенню ліквідності ринку державних цінних паперів.

Також банки зможуть зараховувати одержувачам – фізичним особам в Україні перекази, що надійшли з-за кордону, в іноземній валюті з використанням кореспондентських рахунків банків.

На сьогоднішній день такі умови діяли лише для транскордонних переказів через міжнародні платіжні системи.

Крім того, банки зможуть не зараховувати на поточні рахунки громадян іноземну валюту, придбану ними на зазначені цілі, а одразу здійснювати подальше переведення цієї валюти з транзитного рахунку банку.

У НБУ наголосили, що така норма спростить процедуру переказу незначних сум за кордон для оплати продукції, робіт та послуг для споживання.

Нагадаємо, що раніше Нацбанк України встановив тарифи на послуги системи BankID, вони почнуть діяти з 1 лютого 2022 року.