Невдоволеність МВФ чи конфлікт з Банковою. Чому знову заговорили про відставку голови НБУ Кирила Шевченка

Невдоволеність МВФ чи конфлікт з Банковою. Чому знову заговорили про відставку голови НБУ Кирила Шевченка
Фото: Національний банк

В ЗМІ почала зʼявлятися інформація, що голову Нацбанку Кирила Шевченка хочуть відправити у відставку. Серед причин – конфлікт ОП з Шевченком через фігуру Андрія Пишного та "незручну" облікову ставку. Однак, судячи з усього, головним каталізатором подій виступають іноземні кредитори – насамперед МВФ

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Підстав для дострокового звільнення керівника Нацбанку може бути три: за власним бажанням, за станом здоров'я або якщо голова регулятора неабияк зіпсує ділову репутацію — про це сказано в законі про Нацбанк. Простіше кажучи, якщо конфлікт справді існує, то в ОП можуть або змусити Шевченка написати заяву, або в чомусь звинуватити, "склепавши" кримінальну справу.

Однак, джерела Delo.ua в НБУ схильні вважати, що основна причина криється у стосунках голови Нацбанку з Міжнародним валютним фондом, якого фігура Шевченка не задовольняє. У ОП до очільника НБУ ставляться прихильно, але вимушені йти на поступки перед фондом.

Облікова ставка чи "Ощадбанк"

Однією з причин активізації розмов про відставку голови НБУ стало те, що в останні дні головним каменем спотикання між Зеленським і Шевченком стала зміна регулятором облікової ставки (з огляду на ріст інфляції) до 10%. В оточенні президента начебто були проти, а Шевченко як очільник незалежного регулятора, не порадившись з оточенням президента, самовільно прийняв рішення. Але наші джерела в НБУ стверджують, що це не так.

"Якби в Офісі президента Шевченку назвали бажану ставку, останній, хоч і з деяким опором, але погодився б. Зеленського Шевченко влаштовує. Все інше – байки", – переконані наші джерела у Національному банку.

Другий привід для звільнення голови НБУ, яку називають у ЗМІ, так це начебто конфлікт між головою ОП Андрієм Єрмаком і Шевченком навколо фігури Андрія Пишного – колишнього керівника державного Ощадбанку. Начебто Єрмак хоче бачити головою "Ощаду" Пишного, але Шевченко виступає проти цієї ідеї. Тим паче, з 2020 року через конкурс цю посаду отримав Сергій Наумов.

"Якби Зеленський сказав, що хоче бачити в "Ощаді" Пишного, то Кирило Євгенович відразу б, хоч і зціпивши зуби, дав добро. Так, це правда, що між керівництвом НБУ і Офісом президента є конфлікт щодо "Ощаду". Але це не той конфлікт, який би похитнув крісло під Шевченком", – підкреслили наші джерела у регуляторі.

Сам же Андрій Пишний це заперечує.

"Я не коментуватиму чутки", — заявив Delo.ua Пишний, порадивши звернутися за поясненнями до ЗМІ, які розповсюджують цю інформацію.

Одна з головних причин – закон від МВФ

Наші інсайдери у Нацбанку додають, що, як показує ситуація з очільником НБУ, неформальний вплив Єрмака часто дуже перебільшують.

"Вже пів року ходять чутки, що Єрмак добивається звільнення Шевченка. Мабуть, це вже четвертий випадок, коли Шевченка "відправляють у відставку". Важко сказати, чим це закінчиться. Головний камінь спотикання між Офісом президента і керівництвом НБУ криється у так званому закону від МВФ про НБУ", – вважають наші джерела.

Якщо спрощено, саме через цей закон (1587-IX, автором якого формально виступав голова податкового комітету Ради Данило Гетманцев) Шевченко бажав позбавитись свого першого заступника Катерини Рожкової – єдиної у правлінні НБУ людини, яка обіймає там ключову посаду, будучи свого часу ще членом команди екс-голови Якова Смолія.

Шевченко намагався її звільнити через правки у законодавство, які виключають посаду першого замголови НБУ взагалі. Хоча формально автором документу був Гетманцев і два народні депутати, писався він за стінами Національного банку.

Сама Катерина Рожкова у бесіді з Delo.ua теж вирішила не обговорювати цієї ситуації і зауважила, "чутки не коментує". А на запитання про те, наскільки заковика з Пишним є ключовою у конфлікті ОП і Шевченка відповіла, що взагалі вперше про цю проблему чує.

"Керівництво НБУ хотіло звільнити Рожкову хитро, спробувавши практично скасувати посаду першого заступника голови регулятора. Рожкова оперативно повідомила про все МВФ, а вже представники фонду зателефонували до самого Зеленського з вимогою роз’яснень. Президент розвів руками, адже для нього це було "сюрпризом", – пояснили наші інсайдери в НБУ.

Кадрові чистки – ще одна причина обурення в МВФ

МВФ зацікавлений у стабільності роботи регулятора, а отже з осторогою реагує на різноманітні кадрові перестановки у ньому. Хоча останнім часом жодних гучних ротацій там ми не помічаємо, саме з таких перестановок Шевченко і розпочав свою роботу на цій ключовій посаді. Керівники департаментів НБУ йшли у відставку один за одним.

Важить те, що прецедент відтоку кадрів за Шевченка був. Рожкова ж тримається, оскільки її контракт завершується аж у 2025 році. До її фігури в МВФ ставляться більш прихильно, оскільки вона є представником старої команди, з якою фонд знаходив спільну мову легше. Приміром, у січні 2021-го Україну відвідала місія МВФ, але безрезультатно. Шевченку щодо "здобутків" України не повірили.

Другий приклад стосується Світового Банку. У вересні минулого року Україну відвідала віцепрезидент СБ  Анна Б'єрде. Але поїздку вона розпочала не з Нацбанку, а з інтерв’ю агенції Інтерфакс. Потім вона завітала до Кабміну. І лише згодом – до НБУ. Мовою дипломатії це говорить про відсутність її довіри до регулятора. Як мінімум, керівництво НБУ, на її думку, не справляється з приватизацією держбанків.

Але команду Смолія, до якої належала Катерина Рожкова, іноземні кредитори розцінювали як більш передбачувану і прозору в роботі. Тому і відповідно ставляться до Рожкової, яка, згідно з контрактом, обійматиме посаду ще три роки.

"Саме з урахуванням дії того самого контракту Шевченко і вимушений шукати обхідних шляхів задля звільнення Рожкової. МВФ не бажає працювати з Шевченком. Хоча б тому, що той свого часу влаштував у регуляторі кадрові чистки, які представників фонду не задовольняють. У МВФ з цього приводу висловлюють претензії, звичайно ж, самому Зеленському", – повідомили Delo.ua.

"Представники Світового Банку дуже жорстко спілкувались з Шевченком, фактично звинувативши очільника НБУ у зриві приватизації державних банків. Той же перекладав відповідальність на Кабмін. Якщо дійшло до подібних ультимативних заяв, думаю, Банковій заявляють свої претензії щодо Шевченка більш жорстко", – зазнаються в бесіді з нами джерела в Національному банку.

Але тут виникає інша проблема — кадрова. У президента Зеленського нема "довгої лави запасних". Досвідчених банкірів, які погодяться обійняти посаду голови регулятора в оточенні президента бракує. Мало не єдиний – той самий Андрій Пишний, який перебуває у тісних стосунках з головою ОП Єрмаком.

Заступник директора з питань торгівлі цінними паперами Dragon Capital Сергій Фурса у коментарі Delo.ua підтвердив думку про те, що "на лаві запасних" у Офісі Президента сидить один-єдиний Пишний: "Так, я теж чув багато про те, що в ОП – у випадку уходу Шевченка  бажають бачити у кріслі голови Нацбанку саме його".