В НБУ підтвердили, що підстав для націоналізації Альфа-Банку чи визнання його неплатоспроможним немає

В НБУ підтвердили, що підстав для націоналізації Альфа-Банку чи визнання його неплатоспроможним немає

У Національному банку України не бачать підстав для націоналізації Альфа-Банку чи визнання його неплатоспроможним. Про це в інтерв'ю віданню Forbes повідомив заступник голови НБУ Ярослав Матузка.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

"Банк стикнувся з репутаційним ризиком. Проблем із ліквідністю та якістю кредитного портфелю в нього немає. Підстав визнавати банк неплатоспроможним на сьогодні немає, як і підстав для його націоналізації", — зазначив Ярослав Матузка.

Нагадаємо, Альфа-Банк Україна визнано одним із системно важливих банків України. Фінустанова обслуговує понад 2,5 млн клієнтів-фізичних осіб.

"Альфа-Банк – системний банк з великою кількістю клієнтів. Прийнято закон про стовідсоткове покриття вкладів населення у банках. Тому Альфа-банк під особливим наглядом", — сказав заступник голови Національного банку України Ярослав Матузка.

Для зняття репутаційних ризиків Альфа-Банк, відповідно до законодавства, погодив з НБУ довірену особу – Сімеона Дянкова, якому було передане право голосу за акціями акціонерів, чия репутація визнана небездоганною, та право будь-яким чином брати участь в управлінні банком.

"Довірена особа в Альфа-Банку буде здійснювати управління акціями підсанкційних осіб. Щоб не допустити маніпуляцій з боку колишніх акціонерів, довірена особа погоджуватиме свої рішення з Нацбанком", — уточнив Ярослав Матузка.

Наразі Альфа-Банк працює в межах чинного законодавства України, враховуючи всі вимоги та обмеження, які виникли у зв’язку із введенням воєнного стану в країні.