Верховний суд визнав незаконною догану Ради НБУ Рожковій

Верховний суд визнав незаконною догану Ради НБУ Рожковій
Верховний суд визнав незаконною догану Ради НБУ Рожковій

Верховний суд України визнав незаконним рішення Ради Національного банку України (НБУ) про догану першій заступниці голови центробанку Катерині Рожковій.

Про це повідомила Катерина Рожкова.

"Верховний суд визнав, що Рада НБУ перевищила свої повноваження при оголошенні догани. А саме дисциплінарне стягнення є юридично нікчемним", — зазначила Рожкова.

Згідно з рішенням суду, жодний нормативний акт, у тому числі і Регламент, не наділив Раду НБУ повноваженнями здійснювати дисциплінарне провадження або притягувати когось до якогось із видів юридичної відповідальності, тому застосоване до особи дисциплінарне покарання не вимагає спростування судом у порядку, визначеному законодавством про працю.

"Рішення Ради НБУ від 2 жовтня 2020 року №47-рд, згідно з яким першій заступниці голови НБУ оголошено догану, через порушення ним трудової дисципліни, прийнято з перевищенням повноважень, оскільки відповідний орган не наділений правом на здійснення контролю за дотриманням дисципліни членами правління НБУ та накладення на них стягнень", – процитувала перша заступник глави рішення суду.

"Це рішення важливе ще й тим, що створює преюдицію, яка захищатиме в майбутньому від подібного "совкового" свавілля", — додала Рожкова.

Зазначимо, Рада НБУ 2 жовтня 2020 року вирішила винести догану і висловити недовіру першому заступнику голови НБУ Катерині Рожковій та заступнику голови Дмитру Сологубу.

Нацбанк 8 квітня 2021 року подав апеляційну скаргу на рішення Солом'янського райсуду Києва за позовом Рожкової про визнання незаконними та скасування вищевказаних рішень Ради Нацбанку.

Нацбанк 15 квітня подав апеляції на рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо скасування рішень Ради Нацбанку щодо застосування до них дисциплінарних стягнень.

Шостий апеляційний суд відмовився розглядати справу про догану Ради НБУ першому заступнику голови центробанку Рожковій та заступнику голови Сологубу та передав його до Київського апеляційного суду, який підтвердив рішення суду першої інстанції та визнав незаконним рішення Ради НБУ.