НБУ курс:

USD

41,38

+0,13

EUR

48,73

+0,31

Готівковий курс:

USD

41,30

41,23

EUR

48,85

48,69

Файли Cookie

Я дозволяю DELO.UA використовувати файли cookie.

Політика конфіденційності

Доходи українських рестораторів у 2021 році вийшли на докризовий рівень 2019-го

Доходи українських рестораторів у 2021 році вийшли на докризовий рівень 2019-го
Усі сегменти громадського харчування збільшили свої доходи порівняно з 2019 роком. Фото: Pinterest

У 2021 році у всіх сегментах громадського харчування виручка закладів показала приріст і вийшла на рівень докризового 2019 року. Найбільше доходи збільшили кав'ярні та фастфуд.

СПЕЦПРОЄКТ: Топ платників податків 2025

Delo.ua розпочинає спецпроєкт "Топ платників податків 2025" щоб розповісти про бізнеси, які найбільше вкладають в наповнення державного бюджету. Це прозора, чесна та об’єктивна оцінка реального внеску бізнесу у фінансову стійкість України.

Дізнайтесь більше

Про це свідчать дані аналізу ринку, проведеного компанією з автоматизації кафе та ресторанів Poster.

Найінтенсивнішу динаміку збільшення доходів у 2021 році показали кав'ярні. У порівнянні з 2019 роком, їх виручка зросла на 35% (на 33% до 2020 року). Середній чек збільшився на 27% у порівнянні з часом на початок пандемії коронавірусу.

Досить великого приросту доходів отримали заклади, що працюють у сегменті фастфуду. Їхня виручка зросла на 33% у порівнянні з 2019 роком (на 32% до 2020 року), середній чек – на 29% (+ 11% до 2020 року).

Кав'ярні збільшили свої доходи в середньому на 32% та на 40% у порівнянні з 2019 та 2020 роком відповідно. Крім того, кав'ярні отримали зростання у 28% за показником "середній чек", якщо порівнювати з 2019-м, та в 11% - 2020 роком.

Майже на чверть (+24%) зросли доходи пекарень, якщо порівнювати з 2019 роком, і на 34% у порівнянні з 2020 роком. Середній чек додав 23% у порівнянні з докризовим періодом (14% до 2020 року).

Найменше свої доходи збільшили бари. За підсумками 2021 року їх виручка перевищила докризову лише на 4% (плюс 28% до 2020 року). Середній чек зріс на 27% до 2019 року (на 13% до 2020 року).

Інфляція виявилася однією з основних причин збільшення доходу закладів громадського харчування, але при цьому їх витрати також зросли через стрибки цін.

"Якщо раніше ми робили зріз за цінами раз на квартал і підіймали ціни за сезонами, то зараз ми робимо це раз на місяць, тому що вхідні ціни на продукцію дуже швидко зростають. Тільки за 2021 рік вони зросли приблизно на 20%", - розповіла ресторанний консультант та засновник агентства BUREAU BUSINESS IDEAS Вікторія Рейнікова.