- Категорія
- Бізнес
- Дата публікації
- Змінити мову
- Читать на русском
Доходи українських рестораторів у 2021 році вийшли на докризовий рівень 2019-го

У 2021 році у всіх сегментах громадського харчування виручка закладів показала приріст і вийшла на рівень докризового 2019 року. Найбільше доходи збільшили кав'ярні та фастфуд.
Delo.ua розпочинає спецпроєкт "Топ платників податків 2025" щоб розповісти про бізнеси, які найбільше вкладають в наповнення державного бюджету. Це прозора, чесна та об’єктивна оцінка реального внеску бізнесу у фінансову стійкість України.
Про це свідчать дані аналізу ринку, проведеного компанією з автоматизації кафе та ресторанів Poster.
Найінтенсивнішу динаміку збільшення доходів у 2021 році показали кав'ярні. У порівнянні з 2019 роком, їх виручка зросла на 35% (на 33% до 2020 року). Середній чек збільшився на 27% у порівнянні з часом на початок пандемії коронавірусу.
Досить великого приросту доходів отримали заклади, що працюють у сегменті фастфуду. Їхня виручка зросла на 33% у порівнянні з 2019 роком (на 32% до 2020 року), середній чек – на 29% (+ 11% до 2020 року).
Кав'ярні збільшили свої доходи в середньому на 32% та на 40% у порівнянні з 2019 та 2020 роком відповідно. Крім того, кав'ярні отримали зростання у 28% за показником "середній чек", якщо порівнювати з 2019-м, та в 11% - 2020 роком.
Майже на чверть (+24%) зросли доходи пекарень, якщо порівнювати з 2019 роком, і на 34% у порівнянні з 2020 роком. Середній чек додав 23% у порівнянні з докризовим періодом (14% до 2020 року).
Найменше свої доходи збільшили бари. За підсумками 2021 року їх виручка перевищила докризову лише на 4% (плюс 28% до 2020 року). Середній чек зріс на 27% до 2019 року (на 13% до 2020 року).
Інфляція виявилася однією з основних причин збільшення доходу закладів громадського харчування, але при цьому їх витрати також зросли через стрибки цін.
"Якщо раніше ми робили зріз за цінами раз на квартал і підіймали ціни за сезонами, то зараз ми робимо це раз на місяць, тому що вхідні ціни на продукцію дуже швидко зростають. Тільки за 2021 рік вони зросли приблизно на 20%", - розповіла ресторанний консультант та засновник агентства BUREAU BUSINESS IDEAS Вікторія Рейнікова.