Дубілет пояснив ситуацію з претензіями до його британської компанії через "крадіжку" ідей у monobank

дмитро дубілет
Фото: Facebook-сторінка Дмитра Дубілета

Претензія до Дмитра Дубілета про нібито несанкціоноване використання ним напрацювань monobank у своєму новому проекті Fintech Farm була пред'явлена без будь-якого погодження з компанією "Фінтех Бенд", що створила monobank, і з Універсал Банком, під ліцензією якого той працює. Більше того, як розповів на своїх сторінках у соцмережах сам підприємець, претензія ця поки що не судова.

Побудуйте ефективну HR-стратегію вашого бізнесу HR Wisdom Summit від Delo.ua та Ekonomika+
17 липня HR-лідери OLX Робота, Shell, ArcelorMittal та ще понад 30 великих компаній поділяться найкращими практиками адаптації ветеранів у робоче середовище, підтримання ментального здоров’я команди, наймання в умовах кадрового голоду та використання інновацій в HR
Забронювати участь

Нагадаємо, що Fintech Farm – це британська компанія, створена для запуску інтернет-банків у різних країнах світу. Зокрема, у найближчі два роки вона збирається відкрити десять необанків у країнах Африки та Азії.

"Ситуація дещо комічна... Судом загрожує не компанія, яка має права, а приватна особа Людмила Шмальченко. Вона — колишній акціонер "Фінтех Бенд" (у неї була одна з найменших часток). Само собою, ніхто з "Фінтех Бенд" або Універсал Банку її на ці дії не уповноважував", —наголосив Дубілет.

Він також заявив, що запрошував колишніх партнерів із monobank будувати міжнародний бізнес разом, але отримав відмову, після чого зайнявся створенням Fintech Farm самостійно.

"Було шкода, тому що разом ми завоювали б світ швидше. Але робити нічого, мені довелося формувати нову команду і писати продукт з нуля. На це пішло більше року", — зазначив бізнесмен.

Дубілет також нагадав, що у січні власник фінансово-промислової групи "ТАС" Сергій Тігіпко заявляв, що ані Універсал Банк, ані "ТАС" загалом не мають з ним жодних суперечок щодо інтелектуальної власності.

"Виявилося, що Шмальченко планує просто подати заяву до британської поліції:) Я колись писав таку заяву, коли в мене в Лондоні вкрали ноутбук... Так вона намагається налякати моїх потенційних інвесторів", — вважає він.

При цьому самі претензії підприємець називає безпідставними, хоча визнає, що основні продукти, що створюються його компанією, ідентичні послугам інших інтернет-банків.

"З якого погляду не подивися, претензії абсолютно безпідставні. Я не взяв жодного рядка коду з monobank. Я не наймав жодного співробітника з mono. При цьому, звичайно, базові продукти та сервіси — карти, платежі, виписка та багато іншого — у нас збігається з тим, що ви знайдете у багатьох інших необанках", — зазначив він.

Дубілет також дав зрозуміти, що хотів би врегулювати конфлікт поза судом, але висловив упевненість, що й у судовому порядку спір легко виграє.

"З одного боку, я буду радий поспілкуватися з Людмилою, спробувати порозумітися поза судом (ми не спілкувалися майже два роки). З іншого боку, якщо таки відбудеться суд, буде теж непогано — ми його легко виграємо, і вся ця дивна історія закінчиться", — переконаний бізнесмен.

Нагадаємо, що наприкінці січня Дубілет отримав листа від адвоката, найнятого співзасновницею "Фінтех Бенд" і колишнім головою казначейства ПриватБанку Шмальченко, яка зажадала пояснень, чому Fintech Farm, яка запустила наприкінці 2021 року проєкт Leobank в Азербайджані, використовує схожі дизайнерські та маркетингові ідеї, якими характеризувався monobank.

При цьому Forbes.ua з посиланням на свої джерела з оточення засновників "Фінтех Бенд" повідомляє, що біля витоків конфлікту стоїть не Шмальченко, а інший співзасновник компанії та колишній перший заступник голови ПриватБанку Володимир Яценко.

До того ж, за даними джерел видання, Шмальченко та Яценко були єдиними акціонерами "Фінтех Бенд", які не брали участі в її операційній діяльності, а Дубілет-молодший знав їх з дитинства, оскільки ті працювали в ПриватБанку з 1990-х років, як і його батько та колишній голова правління фінустанови Олександр Дубілет.

Дмитро Дубілет продав свою частку ще коли погодився зайняти крісло міністра Кабінету міністрів в уряді Олексія Гончарука (у результаті він пропрацював на цій посаді з кінця серпня 2019 року до початку березня 2020 року).

А Дубілет-старший, нагадаємо, вийшов із акціонерів разом із Яценком після затримання останнього у лютому 2021 року у справі про розкрадання грошей у ПриватБанку. Частка Яценка дісталася його дружині Євгенії Кривенко, а частка Дубілета другому його синові Олексію. Слідом за ними з компанії вийшла Шмальченко, передавши свою частку доньці Дар'ї Букреєвій.

Таким чином, на сьогодні найбільшим акціонером "Фінтех Бенд" є Олексій Дубілет з часткою 33,74%, у Олега Гороховського, Михайла Рогальського та Євгенії Кривенко по 17,18%, у Букреєвої — 9,81%, а у ексзаступника голови ПриватБанку Вадима Ковальова – 4,91%.