Пандемія похитнула демократію і спровокувала «роздачу грошей небачених масштабів» - член наглядової ради «Фармак» Петро Чернишев

Пандемія похитнула демократію і спровокувала «роздачу грошей небачених масштабів» - член наглядової ради «Фармак» Петро Чернишев

Епідемія коронавірусу значно вплинула на людство та бізнес — перевела віддалення з розділу екзотики в норму та породила атмосферу тотальної недовіри.

Про це заявив під час Business Wisdom Summit член наглядової ради "Фармак" Петро Чернишев. Він виділив сім головних наслідків пандемії:

1. Видалена робота залишиться з нами назавжди?

Раніше це була своєрідна екзотика, коли ти переходиш на віддалену роботу і тобі все заздрили. Зараз це нова нормальність і навіть найвідоміші компанії дозволили працювати працівникам віддалено. Наприклад, так зробив Твіттер, Сіті Банк у США, однак окремі глобальні компанії хочуть боротися з цією тенденцією.

При цьому із віддаленою роботою є кілька проблем, коли люди не можуть збиратися разом та генерувати ідеї. Багато компаній потрібно збиратися разом і робити small talk, щоб поліпшити свої професійні скіли. У зумі це неможливо зробити.

2. Три категорії людей, які не можуть працювати віддалено:

  • люди, які не можуть працювати віддалено – це медики, продавці, водії та інші фахівці, які в Україні отримують мало грошей;
  • люди, які можуть віддалено працювати, але періодично з'являються в офісі;
  • люди, які можуть і хочуть працювати віддалено.

3. Тотальна недовіра.

Люди сьогодні не вірять, що вакцину можна було створити за такий короткий термін, через це є тотальна недовіра до уряду та самої вакцини. Люди завжди вважали, що наука одна у всіх, але сталося так, що різні країни боролися з ковідом своїми методами. Наприклад, Австралія замкнула всіх удома, а Швеція - навпаки. Тому у людей це викликало ще більше сумнівів, оскільки різні країни виборювали одну проблему по-різному.

4. Демократія – а чи є вона тепер?

Якщо подивитися на світ, то можна подумати, що демократії зараз немає, тому що в багатьох країнах поліція жорсткими методами розганяє пов'язані з ковидом демонстрації, а це не відповідає демократичному устрою.

5. Несподівана криза ланцюжка постачання.

Зараз у світі порушився весь ланцюжок поставок, тому ринок логістики переживає не найкращий час. Такі зміни пов'язані з ковидом.

6. Роздача грошей небачених масштабів (у вісім разів) – інфляція, зростання акцій, інвестиції у стартапи.

Багато країн почали друкувати багато грошей, що може призвести до жорсткої інфляції – наприклад, зараз у США вона сягає 6%. Люди почала скуповувати акції у великих кількостях та інвестувати у криптовалюту. Цей тренд також пов'язаний із ковідом.

З приходом ковіда дуже багато з'явилося новий стартап і бізнес вірить ідеям розробників, тому інвестують у них.

7. mRNA вакцина та можливі наслідки.

Нас чекає щось неймовірне у наукових розробках. Деякі вчені кажуть, що з появою вакцини від коронавірусу незабаром з'явиться вакцина від раку.