Переможний раунд: ренкінг компаній, які вкладаються в оборону України

Переможний раунд: ренкінг компаній, які вкладаються в оборону України

Український бізнес зустрів ворога разом з усією Україною. Більшості підприємців знадобилися їхні бізнесові навички — уміння швидко ухвалювати рішення в умовах тотальної невизначеності та раціонально використовувати витрати. Діловий портал delo.ua та рейтинговий журнал "ТОП-100. Рейтинги найбільших" склав ренкінг українських компаній, які вклалися у нашу перемогу. 

Корпорація АТБ та мережа її магазинів — найбільший рітейлер, платник податків та один із найбільших роботодавців країни. З перших днів війни корпорація стала важливою складовою продовольчої безпеки країни та забезпечила мільйони українців їжею та іншими товарами. Підвальні приміщення працюючих магазинів АТБ стали бомбосховищами, де коштом компанії були сформовані запаси води та речей першої необхідності. 

Магазини мережі АТБ працюють у посиленому режимі по всій території України за винятком зон бойових дії та окупованих територій. З початку вторгнення російських військ до України внесок корпорації АТБ в обороноздатність країни та реалізацію гуманітарних проєктів перевищив 200 млн грн. Із них 100 млн грн спрямовано на допомогу мирним мешканцям у зонах бойових дій або під час евакуації, медустановам, волонтерським організаціям та прихисткам для біженців.

Компанія «Київстар» однією з перших почала надавати гуманітарну допомогу українським військовикам. У перші дні війни вона перерахувала 10 млн грн благодійному фонду «Повернись живим». Також співпрацює із благодійними фондами «Твоя опора», «Let’s help» і «Карітас». Загалом «Київстар» уже спрямував 30 млн грн на гуманітарні потреби військовиків, лікарень, стареньких і тих, хто постраждав від бойових дій. Від початку війни компанія достроково зарахувала 1,4 млрд грн. податкових виплат, щоб підтримати державу.

Відтоді як розпочалася війна, компанія у надскладних умовах ліквідувала понад 2 тис обривів волоконно-оптичних ліній зв’язку та продовжує успішно функціонувати. Київстар забезпечив доступом до інтернету більш як 800 укриттів у різних населених пунктах України. Для своїх клієнтів оператор запровадив низку безоплатних послуг в Україні й у роумінгу. Щоб забезпечити безперервність надання послуг, компанія долучилася до національного роумінгу між операторами.

У перші дні війни компанія виділила 25 млн грн на допомогу українській армії та надала понад 100 своїх автівок військовим та волонтерам. У межах проєкту Humanitarian Nova Poshta перевезла 8,5 тис. тонн гуманітарної допомоги з-за кордону та по Україні. Це 425 фур із провізією, амуніцією, медикаментами, одягом, засобами гігієни.

Компанія продовжує щодня безкоштовно доставляти 250-300 тонн допомоги із США, Великої Британії, Франції, Німеччини, Туреччини, Румунії, Польщі та інших країн. "Нова пошта" відновила роботу з більш ніж 500 інтернет-магазинами. Натепер працюють 4,5 тис відділень в усіх областях, 8500 вуличних поштоматів та адресна доставка у 6 тис. містах.  

З початком війни холдинг TECHIIA мобілізував усі ресурси на боротьбу за свободу і незалежність України. Компанії холдингу трансформували свою діяльність задля реалізації проєктів, які допоможуть пришвидшити перемогу українців.  Спеціальні волонтерські групи холдингу в Україні та США через благодійний фонд "Фундація Течія" збирають кошти на закупівлю захисного спорядження та гуманітарної допомоги для захисників України та жертв війни.

Також компанія постачає українському війську безпілотники власного виробництва. Працівники авіаційного бізнесу холдингу майже у повному складі стали до лав ЗСУ. Станом на початок квітня холдинг закупив обладнання, одягу, взуття, БпЛА та аптечок на 231 млн грн ($7,9 млн).  

Група ДТЕК від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну спрямувала на гуманітарну допомогу, підтримку ЗСУ та ТрО 324 млн грн. В умовах війни група ДТЕК продовжує захищати енергетичний тил країни. ДТЕК від початку березня безкоштовно постачає електроенергію медичним установам, військовим та силовим структурам, а також виробникам хліба у Києві, Донецькій та Дніпропетровській областях. На місцях облаштовують бомбосховища, укріплення та блокпости. Підприємства Групи ДТЕК передали  350 тонн вугілля для потреб "Укрзалізниці". Паливо використовують для поїздів, які щодня евакуюють українців із зон бойових дій.  

Завдання №1 для групи "Метінвест" — здоров’я та життя співробітників і мешканців міст своєї присутності. Другий пріоритет — гуманітарна допомога, третій — допомога теробороні та ЗСУ. На цьому наголосив СЕО групи Юрій Риженков. У бомбосховищах підприємств групи, що у заблокованому Маріуполі, знайшли прихисток майже 4 тис. людей.

За активної участі "Метінвесту" у Польщі розгорнули хаб, у якому збирають гуманітарні вантажі з Європи та доставляють в Україну. На початку березня 80 тонн товарів першої потреби для біженців поїхали до України. Волонтери молодіжних організацій "Метінвесту" зібрали 18 тонн гуманітарної допомоги.  

Газорозподільна інфраструктура України зазнала нищівних втрат. Загарбники навмисне завдавали ударів по газових мережах у Харкові, Чернігові, Харківській, Сумській, Житомирській, Миколаївській, Чернігівській та Запорізькій областях. Тепер на звільнених від ворога територіях відновлюють інфраструктуру. Газорозподільні компанії, які працюють під брендом РГК, від початку війни вже відновили газопостачання до 150 тис. осель.

РГК також допомагає ЗСУ та територіальній обороні, передаючи їм пальне, транспорт, спорядження та обладнання. Для цивільного населення РГК облаштувала 35 бомбосховищ та 15 гуманітарних хабів для тимчасових переселенців у декількох областях. Газовики "Харківгазу", "Харківміськгазу", "Миколаївгазу" та інших компаній продовжують виконувати свою роботу під обстрілами.  

Михайло Шелемба, СЕО "Датагруп" і переможець нашого рейтингу кращих управлінців, спеціалізується саме на антикризових заходах. Тепер у нього і його компанії ще одне випробовування — війна. Спільно з військовою адміністрацією у Київській області компанія створила колцентр для допомоги населенню, також її фахівці блокують вебресурси агресора.

На початку березня "Датагруп" разом з Volia запровадила програму із забезпечення високошвидкісним інтернетом укриттів та бомбосховищ по всій країні. Станом на кінець квітня компанія підключила до інтернету понад 400 об’єктів цивільного захисту у 18 областях України, 100 з яких у Києві. Також "Датагруп" та Volia авансували 50 млн грн податків та відкрили вільний доступ до перегляду національних інформаційних каналів для усіх охочих в Україні та за кордоном.  

З перших днів повномасштабної війни в Україні «Епіцентр» визначив для себе два пріоритетних напрямки: активна, цілеспрямована допомога Збройним Силам України та робота торговельної мережі для забезпечення населення стратегічними товарами на підтримку економіки країни.

Підтримка Збройних Сил України була визначена засновниками та керівництвом компанії пріоритетом №1. За час війни «Епіцентр» надав потрібну і важливу допомогу нашим захисникам на понад 300 млн грн. У столиці та у Західній Україні  компанія створила три гуманітарних хаби, куди доставляється допомога з усіх куточків України та Європи.

«Транспорт та весь багатотисячний колектив працює, щоб перемогти ворога і закликає інший бізнес відроджуватись та в міру можливості працювати на благо країни та людей»  наголошують в компанії.

Від перших днів війни корпорація "Біосфера" активно співпрацює з волонтерами, благодійними організаціями, ЗСУ, Патрульною поліцією України та надає допомогу всім, хто потребує її найбільше. Станом на початок квітня корпорація передала майже 46 тис. одиниць різноманітної продукції на більш ніж 2 млн грн. Зокрема, понад 3 тис. упаковок підгузків Bambik, понад 17 тис. упаковок вологих серветок Smile та більш ніж 8 тис. рулонів пакетів для сміття. Також українці отримали майже 18 тис. упаковок рідкого мила, засобів для прибирання, пакетів-слайдерів, туалетного паперу, кухонних губок, фольги, пергаменту тощо 

Від початку війни Carlsberg Ukraine ініціював масштабну гуманітарну підтримку населення. Заводи компанії виробляють питну воду та разом із благодійними організаціями доставляють її по всій Україні. За місяць відправили вже понад 1 млн л води. Склади заводів стали хабами для приймання гуманітарного вантажу та подальшого його розподілення.

Carlsberg Ukraine забезпечила дитячу спеціалізовану лікарню "Охматдит" додатковою електроенергією, передавши дизельний генератор. Глобально Carlsberg Group, Carlsberg Foundation та Tuborg Foundation перерахували 75 млн данських крон на допомогу Україні. Carlsberg Group продовжує підтримувати гуманітарні ініціативи в Україні та допомагає українським благодійним організаціям.  

Фармацевтичний гігант "Фармак" та Благодійний фонд родини Жебрівських активно підтримують ЗСУ, медичні заклади, територіальну оборону та мирне населення. Загальний обсяг благодійної допомоги армії від грудня 2021 року сягнув понад 12 млн грн. Серед них лікарськими засобами — майже 9 млн грн.  

Також "Фармак" допомагає постачати ліки закордонних партнерів. Частина з них, на суму до €1,4 млн, вже розвантажена в Україні. Це лише половина з уже підтверджених постачань. Ці лікарські засоби наповнюють склади Центру громадського здоров’я МОЗ.  

Проєкт Василя Хмельницького K.FUND — фонд гуманітарної допомоги для України. Проєкт входить до екосистеми холдингу UFuture. Від початку війни усі сили та досвід команда холдингу спрямувала на надання гуманітарної допомоги Україні. Натепер фонд має банківські рахунки за кордоном, збирає кошти від міжнародних донорів, закуповує найбільш потрібні товари та послуги для українців.

Організація купує пристрої зовнішньої фіксації для кінцівок, тактичні аптечки, медикаменти та медичне обладнання, продовольство, елементи мобільної енергетичної інфраструктури, спеціалізований транспорт. Товари транспортують на склад у Польщі, а потім в Україну. Всередині країни фонд працює з двома складськими та логістичними об’єктами: один у Львівській області, другий — у Білій Церкві.   

Мережа є багаторазовим учасником та переможцем наших конкурсів антикризових кейсів. Від початку бомбардувань українських міст компанія регулярно постачає українцям товари першої потреби. Станом на 20 квітня вже опрацьовано понад 300 таких запитів від волонтерів, ЗСУ, ТрО, лікарень, шпиталів. І ця кількість зростає. На початку березня до держбюджету компанія перерахувала 110 млн грн податків. До БФ "Повернись живим" спільно з Varus мережа спрямувала 5 млн грн.  

Агроіндустріальний холдинг МХП забезпечує продовольчу безпеку України та підтримує економіку. Разом із благодійним фондом "МХП — Громаді" за перші два тижні війни компанія передала українцям 4 тис. тонн безкоштовної продукції на понад 200 млн грн. Зокрема, допомогу отримали захисники, медичні заклади, дитячі будинки, центри для літніх людей, українці, які перебувають у критичній ситуації та які тимчасово полишили свої домівки.   

"Гуртуємось і працюємо. Щодня допомагаємо країні вистояти у війні за свій суверенітет", — таким стало корпоративне гасло "ЕРАМ Україна" від початку війни. Одразу після нападу Росії ЕРАМ виділив 10 млн грн представництву Червоного Хреста. Компанія створила власний Фонд допомоги Україні для підтримки благодійних організацій, які надають допомогу тим, хто перебуває у несприятливих для життя умовах по всій країні. Понад 440 тис. грн фонд передав громадській організації ASAP Rescue, яка проводить рятувальні операції.  

ЕРАМ University та AWS допомогли з міграцією критичної інфраструктури до хмарних сервісів понад 15 університетам Харкова, Києва, Сум, Миколаєва, Херсона, Одеси та інших міст. Дві карети швидкої допомоги, придбані європейським офісом ЕРАМ, разом з медикаментами передали лікарям Дрогобича. Автомобілі вже доставляють поранених українських військових.  

Kernel підтримує продовольчу безпеку країни. Компанія відвантажує продукти для ЗСУ, територіальної оборони та волонтерів, які координують продовольчу ситуацію у звільнених населених пунктах. Також команда Kernel закуповує амуніцію та обладнання для військових, передає на передову необхідну техніку і забезпечує лікарні медичними препаратами. Ще один із напрямів допомоги – гуманітарна підтримка біженців та їх розселення у безпечних областях.

Реалізуючи свою гуманітарну місію «Астарта» підтримує військових,  територіальну оборону та цивільне населення України, яке постраждало внаслідок війни. Станом на 25 квітня агропромхолдинг надав допомогу на майже 60 млн грн у співпраці з військово-цивільними державними адміністраціями. Це більше 590 тонн продуктів харчування, 85 одиниць автотранспорту та інші матеріальні ресурси. Також компанія доставила майже 2000 тонн гуманітарних вантажів Всесвітньої продовольчої програми ООН, та понад 2500 тонн продовольства громадам в рамках гуманітарної місії з Посольством Швейцарії в Україні.

«Астарта» долучилася як генеральний партнер до гуманітарного проєкту Common Help UA і доставив майже сотні організацій та громад у 13 областях України понад 120 тонн гуманітарної допомоги тільки від західних партнерів проєкту. Також холдинг надав харчування, ліки, одяг та засоби гігієни більш ніж 60 тисячам евакуйованих мешканців.

Працівники компанії теж активно долучилися до благодійної справи – регулярно перераховують до 50% місячного доходу на допомогу збройним силам України, виготовляють та формують додаткові продуктові набори.

Група морських терміналів ТІС — одна тих з компаній, які стали в авангарді волонтерського руху та активно допомагають оборонцям України. У перші дні війни співвласник та СЕО ТІС Андрій Ставніцер разом із партнерами заснував логістичний хаб Help Ukraine.center, який приймає гуманітарні вантажі у Польщі та Румунії і передає їх до війська, МОЗ, Мінреінтеграції. Лише за березень хаб спрямував до України майже 300 вантажівок з понад 3 млн тонн гуманітарної та медичної допомоги.

Благодійний фонд імені Олексія Ставніцера (заснований його синами Андрієм, Єгором та партнерами) зосередився на збиранні коштів для закупівлі бронежилетів і касок. Від початку війни фонд уже закупив для ЗСУ 1600 бронежилетів, 3200 плит, 400 шоломів, 20 тонн сталі та 8 пікапів. Ще один співвласник ТІС Єгор Гребенніков виділив 31 млн грн на потреби територіальної оборони Одеси та декількох гуманітарних фондів. ТІС також активно допомагає прикордонникам, зокрема, передає їм генератори та амуніцію.   

"Філіп Морріс" в Україні одразу зосередився на безпеці своїх співробітників, забезпеченні податкових надходжень до бюджету та відновленні бізнес-операцій. Від початку війни компанія сплатила 2,4 млрд грн акцизних платежів, більше половини яких — це аванс майбутніх періодів. Компанія евакуювала  понад 1600 працівників та їхніх рідних,  виплатила одноразову матеріальну допомогу та продовжує виплачувати зарплату. Також забезпечила житлом усіх евакуйованих та їх сім’ї в Україні та за кордоном.   

Philip Morris International надала $10 млн на гуманітарні цілі. Колеги з інших офісів зібрали понад $500 тис. фінансової допомоги у межах внутрішнього донейшен-проєкту Project with a heart у 80 країнах.  

Перший Український Міжнародний Банк забезпечує стабільність української фінансової системи та підтримує захисників України. На сьогодні ПУМБ уже підтримав ЗСУ, бійців тероборони та ДСНС на понад 65 млн грн і продовжує допомагати українським воїнам. Банк передав більшість своїх броньованих машин різним спецпідрозділам, які виконують завдання із захисту держави та надання гуманітарної допомоги.

Для своїх клієнтів-фізосіб банк запровадив кредитні канікули. Навіть під час війни ПУМБ продовжує кредитувати критичні галузі економіки та аграрний бізнес.  

Акціонер страхової компанії ARX, канадський фінансовий холдинг Fairfax Group, мобілізує ресурси для допомоги Україні. Станом на 11 березня компанія перерахувала $1 млн Червоному Хресту для допомоги українцям, припинила будь-які відносини з російськими компаніями, організувала можливість для кожного співробітника холдингу у Канаді допомогти грошима канадському Червоному Хресту. ARX має намір збільшувати пожертви до $1000 з будь-якої суми від $100 від співробітника.   

Загалом з початку війни компанія перевела на допомогу армії 7,6 млн грн. Крім того, страхова компанія ARX та компанія страхування життя ARX Life сплатили до бюджету України 74 млн грн податків.

Всього ж за 2021 обидві компанії сумарно перерахували понад 300 млн грн податків та зборів до бюджету України. Це на 22 млн грн більше, ніж у 2020 році.

"Контінентал Фармерз Груп" допомагає військовим паливно-мастильними матеріалами та технікою, зокрема передала 20 машин зі свого автопарку. Також підприємство закуповує для захисників одяг, аптечки та інші потрібні речі. Надає компанія і гуманітарну підтримку: формує вантажі з картоплею та відправляє їх у гарячі точки по всій Україні. Натепер відвантажено понад 2,3 тис. тонн картоплі. На потреби волонтерів компанія спрямувала 20 млн грн.   

31 березня один із провідних FMCG-дистриб’юторів України оголосив про створення Координаційного центру з безкоштовної доставки гуманітарної допомоги під назвою «Допомагаємо. Перемагаємо». Координаційний центр охопить понад 20 регіонів України де працюють регіональні структурні підрозділи компанії. Серед них Одеса, Кривий Ріг, Вінниця, Львів, Дніпро, Чернівці, Мукачево та інші міста. Власним автотранспортом «ТЕДІС Україна» безкоштовно доставлятиме дитяче харчування, продукти довгого зберігання, медикаменти, засоби гігієни тощо.

Замовити доставку гуманітарного вантажу як від кордонів із Польщею, Угорщиною, Словаччиною та Румунією, так і всередині країни можуть волонтерські та громадські організації, а також державні та місцеві органи влади. За словами, генерального директора «ТЕДІС Україна» Тараса Корніяченко, створення такого центру допоможе досить оперативно, що в нинішніх умовах непросто, доставляти гуманітарну допомогу тим, хто її найбільше потребує. «Усі транспортні витрати на перевезення вантажів компанія взяла на себе», – наголошує він. 

Група DCН Олександра Ярославського опікується своїм материнським регіоном — Харковом. Бізнесмен запустив програму міжнародної підтримки героїчного міста World4Kharkiv. Завдяки їй до Харкова надійшли 26 автомобілів швидкої допомоги, які використовують як для надання медичної допомоги, так і для евакуації. Також у парку харківських комунальних служб з’явилися вантажопасажирські авто.

Футбольний клуб "Металіст" (його очолює Ярославський) на початку війни поїхав на міжсезонні тренувальні збори до Туреччини та запросив на свою базу футболістів національної збірної, які на той момент не мали умов для тренувань.  

Разом з кількома київськими закладами Monobank запустив проект "підвішена" кава для ЗСУ. Кожен з гостей міг заплатити за каву та їжу для українських військових. За кілька днів цю ініціативу підтримало більше 50 столичних ресторацій та кав’ярень. За перший тиждень такими підвішеними замовленнями вже пригостилися тисячі захисників, а партнери Monobank забезпечили собі потік замовлень, запустили виробничі потужності та заплатили зарплату працівникам У цілому ж, за словами співзасновника проєкту Олега Гороховського, у кінці лютого, клієнти Monobank перерахували армії майже 0,5 млрд грн. 

Від перших днів війни лікарі "Добробуту", однієї з найбільших приватних медичних мереж України, лікують поранених співвітчизників у режимі 24/7. Невідкладну медичну допомогу захисникам країни та більшість медичних послуг населенню мережа надає безоплатно. Відновлені також планові операції. Компанія збирає кошти на закупівлю медикаментів, ургентні операції та відкриття пересувного пункту медичної допомоги для мешканців звільнених від окупантів територій.

Діяльність благодійного фонду "Фундація Добробут" перепрофілювали під потреби військових. За перший місяць роботи фонд надав медичну допомогу на 789 тис. грн. Налагоджена співпраця з міжнародними та українськими благодійними організаціями Direct Relief International, Children of War Foundation, University of Miami Global Institute та KSE Foundation. Поступово відновлюється робота клінік мережі на деокупованих територіях, відкриваються нові заклади.  

Розробник та постачальник рішень у галузі інформаційних технологій відновив повноцінну роботу ІТ-сервісів. Тепер головний офіс компанії розташований у Львові, де незадовго до війни був облаштований резервний офіс та технічний майданчик для підтримки клієнтів. Один із затребуваних напрямів діяльності компанії у воєнний час — кібербезпека. Компанія надає відповідні консультації, допомагає замовникам, пропонує безкоштовні продукти з кібербезпеки. Працює окрема група з кіберзахисту 

"ІТ-інтегратор" допомагає і безпосередньо українській армії. Деякі співробітники на волонтерських засадах збирають кошти на потреби військових, допомагають фонду "Повернися живим" з логістики. Компанія закликає вендорів надати Україні безумовний пріоритет щодо закупівель та отримання IT-обладнання зі складів у найближчих європейських країнах, зокрема зарезервованого для постачання у РФ. 

Компанія разом зі своїм партнером із спільного підприємства Anadolu Efes надає критичну допомогу нашим 1800 співробітникам в Україні та їхнім родинам, включаючи надання житла та фінансову підтримку. 3 млн банок гуманітарної питної води були налиті в бельгійському Левені і доставлені зокрема, в регіони в Україну, які найбільше цього потребують. У партнерстві з бельгійським ритейлером Colruyt та фармацевтичною компанією New Pharma AB InBev постачає ліки, продукти харчування та засоби гігієни.

Пивовари вже уже пожертвували Червоному Хресту $1 млн. Пожертви співробітників склали близько 1 млн доларів США, які також надійшли до благодійної установи. У Великій Британії, Бельгії, Німеччині, Нідерландах, Італії, Франції, Польщі, Данії, Австрії, Швейцарії, Колумбії та Бразилії AB InBev запускає найпопулярніше українське пиво – Чернігівське. AB InBev гарантує щонайменше $5 млн від цієї ініціативи, при цьому весь прибуток буде розподілено між визначеними неурядовими організаціями, включаючи Caritas International, для підтримки зусиль з надання гуманітарної допомоги.

Від початку нападу Росії група допомагає своїм співробітникам в Україні та всім українцям. Зокрема, через місцеві та міжнародні неурядові організації (Червоний Хрест, ЮНІСЕФ тощо) група пожертвувала для українців €5 млн. Окрім того, група L'Oréal передала 300 тис. одиниць засобів гігієни вимушеним переселенцям, а компанія "L'Oréal Україна" — 250 тис. одиниць засобів гігієни у лікарні, пологові будинки, заклади для літніх людей, а також до територіальної оборони та ЗСУ. Бізнес-процеси в Україні група зупинила. У Росії ще у березні тимчасово закрила всі власні магазини, точки продажу в універмагах та власні сайти електронної торгівлі брендовими товарами, а також призупинила всі медіаінвестиції. L'Oréal і надалі обіцяє підтримувати українців.  

Перші дні війни стали для всіх найважчими. Саме тоді внаслідок бомбардувань були повністю знищені декілька лабораторних офісів CSD у Київській області та Чернігові. А лабораторний комплекс CSD, який забезпечував проведення 1500 аналізів та досліджень, опинився майже на лінії вогню. Припинення роботи медичної лабораторії CSD могло б коштувати життя багатьом українцям з важкими онкозахворюваннями, адже CSD — лідер з проведення патоморфологічних досліджень у Східній Європі. Тому новим гаслом CSD стало "Працюємо заради життя". Частину медичної команди та обладнання вивезли із зони бойових дій до Львова, де облаштували другий лабораторний вузол. Про це розповідає гендиректор CSD Олександр Дудін.

Водночас у столиці лабораторний комплекс продовжує працювати. Натепер CSD повністю відновила роботу з проведення патоморфологічних, імунологічних, біохімічних, гормональних, мікробіологічних, цитологічних та молекулярних  досліджень, а також досліджень аутоімунних та алергічних захворювань, досліджень на інфекції. За останній місяць компанії вдалося налагодити роботу більшості лабораторних офісів по всій Україні. 

Group DF  перерахувала 100 млн грн на спеціальні рахунки НБУ для надання гуманітарної допомоги Україні. Транш, зазначають в компанії, буде спрямований українцям, чиї будинки зруйновані, і тим, хто сьогодні змушений покинути свої домівки.

«Медична система потребує підтримки. Багато людей отримали поранення. Я впевнений, що великий бізнес зобов'язаний допомогти вже зараз», – говорить Дмитро Фірташ, голова ради директорів Group DF.

Війна показала як швидко в країні може статися дефіцит ліків. Ажіотажний попит, закриті іноземні фармкомпанії на території України, обмежений імпорт ліків і сировини спричинив колапс системи охорони здоров’я. Міністерство охорони здоров’я закликало в березні українців купувати ліки, зважаючи на їх діючу речовину, а не бренд лікарського засобу. Окремо було підкреслено, що процедуру держреєстрації проходять усі ліки — закордонні та вітчизняні — отже вони є якісними.

За 2 місяці військової агресії «Дарниця» безкоштовно передала медичним установам та волонтерським організаціям майже 700 тис упаковок лікарських засобів на суму більше 32 млн грн. Також компанія за власний кошт ввезла до країни 10 тис упаковок стратегічно важливого гемостатика Celox та безкоштовно передала до шпиталів, ТРО, ЗСУ. В квітні «Дарниця» відкрила власний кол-центр, щоб допомагати українцям у пошуку ліків будь-якого виробника по всім відчиненим аптекам.

У перші ж дні війни банк ухвалив рішення про кредитні канікули для позичальників та залишив недоторканими раніше узгоджені кредитні ліміти та овердрафти по картках. Реалізував спрощений перерахунок коштів на потреби ЗСУ у мобільному додатку та разом з клієнтами надіслав українським воїнам та волонтерам більше 48 млн грн. Наразі близько 10% чоловіків, що працюють в банку, служать у ЗСУ та ТРО.

У квітні разом з благодійним криптофондом Unchain та українським стартапом Weld запустив програму безповоротної фінансової допомоги мамам з України. Кошти на картку Unchain Help Card вже отримують більше 10 тис українських дітей. Банк одним з перших відмовився від використання російської мови, а його співвласник Іван Світек продовжує висловлювати жорстку антиросійську позицію в Європі попри DDoS-атаки після кожного інтерв’ю в європейських виданнях.

Група компаній Tolk входить до топ-10 провідних постачальників енергоресурсів в Україні. Вона цілодобово забезпечує електроенергією та теплом лікарні й пожежні частини, підприємства та оселі. Сотні тисяч споживачів Tolk безперервно отримують електроенергію та природний газ по всій країні. Щоб підвищити надійність та стабільність постачання енергоресурсів у воєнний час, Група Tolk збільшує питому вагу електрики, виробленої з відновлюваних джерел, та розпочинає закупівлі сонячної енергії безпосередньо у виробників.

Щоб підтримати економіку країни, Група переказала понад 1 млн грн. Нещодавно Tolk ухвалила рішення про додаткове виділення коштів на благодійність. З кожного рахунку, сплаченого непобутовими споживачами всіх компаній Групи, переказуватимуть кошти до благодійного фонду «Майбутнє — дітям». Ці гроші підуть на забезпечення проживання та харчування дітей, а також на доставку медикаментів, продуктів першої потреби для внутрішніх переселенців. Чимало працівників Tolk стали волонтерами. Компанії Групи успішно працюють на енергетичному фронті та активно підтримують тих, хто потребує турботи і допомоги.