"Реформа відбулася", — Гетманцев заперечив можливість скасування Радою касових апаратів для ФОПів

гетманцев рада
Данило Гетманцев. Фото: "Слуга народу"

У Верховній Раді не планують скасовувати застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) для фізичних осіб-підприємців. Про це стало відомо із трансляції брифінгу в українському парламенті.

"Ми маємо понад 300 тисяч РРО, встановлених ФОПами на єдиному податку. Ми маємо зростання більш ніж у 5 разів видачі фіскальних чеків. Я думаю, що ця реформа відбулася, а будь-які маніпуляції щодо перенесення, скасування — від лукавого", — заявив голова комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

З 1 січня 2022 року українські ФОПи та платники єдиного податку 2-4 груп примусово почали працювати з касовими апаратами. 

Але, незважаючи на це, з касовими апаратами працювати все одно не хочуть, і детінізація бізнесу поки що перебуває під питанням.

Найзапекліші противники обов'язкового РРО та ПРРО — підприємці з руху SAVE ФОП, організованого громадським діячем та підприємцем Сергієм Доротичем. Вони вимагали повної відмови від обов'язкового використання РРО, але нова норма почала діяти.

За невиконання закону штрафуватимуть. І сума штрафу безпосередньо залежить від кількості угод, які провели в обхід РРО чи ПРРО. Порушники сплачуватимуть штрафи від 100% до 150% від суми угоди.

Останнім часом деякі підприємці приймають лише готівку. У Держспоживслужбі зазначають, що продавець зобов'язаний всіляко сприяти споживачеві у вільному виборі продукції та форм її оплати.