Змінилася форма подання річної декларації ФОП: як її правильно заповнити

Змінилася форма подання річної декларації ФОП: як її правильно заповнити

Незабаром ФОПам "єдиноподатникам" належить подавати річну податкову декларацію. Однак цього року заповнювати її належить не так, як 2021-го. Delo.ua за допомогою експертів розібралося, що змінилося і як у пунктах тепер заповнювати головний звітний документ року.

Ще в січні минулого року набули чинності закони про зміну обліку ЄСВ, ухвалені у 2019 році – 115-IX та 116-ІХ . Зміни мають на увазі об'єднання кількох звітних документів в один: декларацію про сплату єдиного податку, яку подавали раз на квартал, та декларацію про сплату ЄСВ, яку подавали наприкінці року. Об'єднаний документ – форма №752, діє з 1 квітня 2021 року. А в "Додатку 1" до неї міститься річний звіт щодо ЄСВ.

Чому об'єднали звіти

За словами адвоката з податкового права, засновниці юридичної компанії "АРЕКС" Ганни Леус , у 2021 році запровадили єдину звітність для єдиного податку та ЄСВ - з'явилася нова форма Податкової декларації єдиного податку ФОП, затверджена наказом Мінфіну України від 19.06.2015 р.

"Вперше у складі звітності заповнюється Додаток 1 "Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску", - пояснює Ганна Леус.

З одного боку, українським платникам податків спростили життя: подавати тепер треба один документ замість кількох. З іншого боку, до нової форми звітності очікується багато запитань.

Податковий консультант Київського центру підтримки та розвитку бізнесу, генеральний директор компанії Е.С.Консалтинг Олександра Томашевська вважає, що адміністрування є однією з найскладніших ділянок податкового блоку. За її словами, якщо змінюється, наприклад, форма ведення звітності для будь-якої галузі діяльності, то бланк змінюється для всіх сфер.

"У даному випадку це сталося в сільгоспсфері, це 4 група - фермерські господарства, саме там були зміни щодо сплати та звітності з податків. Але оскільки форма для платників єдиного податку всіх груп умовно однакова, то змінилася форма, по суті, для всіх, навіть для тих, хто не сплачує податки за сільгосппродукцію чи угіддя, паї та інше», — вважає Томашевська.

За її словами, зміна форми звіту в будь-якому випадку пов'язана з тим, що внесли зміни до самої структури сплати податків, з'явилися нові платежі, а відповідно, нові графи в бланку. І за старою формою звітувати у новому періоді неможливо.

Плюси та мінуси форми №752

"Стара форма декларації ФОП не відповідала вимогам чинного законодавства. Якщо бути точною, то не було глави 7 "Визначення зобов'язань щодо сплати єдиного внеску за даними звітного (податкового) періоду" та "Додатка 1", - пояснює Ганна Леус.

За її словами, головну мету змін досягнуто: два звіти для ФОП поєднали в один. За ідеєю, це не повинно викликати у бізнесу жодних складнощів у заповненні, а навіть навпаки, має спростити їм життя щодо звітності перед податковою.

У свою чергу Олександра Томашевська наголосила, що поганих і добрих форм та бланків немає, а є просто звичайні зміни у зв'язку з новими обставинами.

"Коли щось змінюється, стару форму зберегти неможливо. Нова форма звітності повинна містити нові рядки, в яких будуть зазначені нові платежі. І це нормально, це неминучий процес оновлення різноманітних документацій", - сказала вона.

Олександра Томашевська
Олександра Томашевська Податковий консультант Київського центру підтримки та розвитку бізнесу, генеральний директор компанії Е.С.Консалтинг

Єдиним мінусом Томашевська вважає те, що, наприклад, у січні подати декларацію до податкової буде навряд чи можливо, оскільки нову форму потрібно інтегрувати з кабінетом платника податків. І ці технічні моменти займають час.

Як заповнювати оновлену річну декларацію

За словами Ганни Леус, перше, на що треба звернути увагу,термін подання податкової декларації:

  • платникам єдиного податку першої – другої груп її необхідно подати до 1 березня 2022 року;
  • платникам третьої групи – до 9 лютого 2022 року.

Як заповнювати декларацію підприємцям 1-2 групи єдиного податку

За словами Леус, крім загальних розділів форми ФОП тепер необхідно заповнити також:

  • главу 3 "Показники господарську діяльність для платників єдиного податку";
  • главу 5 "Визначення податкових зобов'язань щодо єдиного податку".

У таблиці "Щомісячні авансові внески" глав 2 та 3 форми №752 платники єдиного податку першої та другої груп зазначають суми квартальних авансових внесків, виплачених відповідно до п. 295.1 ПКУ.

У рядках 01 та 03 позначають дохід, отриманий за податковий період. У рядках 02 та 04 відображають обсяг доходу, який оподатковується за ставкою 15%.

Як заповнювати декларацію підприємцям 3 групи єдиного податку

Окрім загальних розділів підприємці заповнюють також:

  • главу 4 "Показники господарську діяльність для платників єдиного податку третьої групи";
  • главу 5 "Визначення податкових зобов'язань щодо єдиного податку".

"У розділі 4 у рядку 05 потрібно вказати обсяг доходу платників ПДВ, який оподатковується за ставкою 3%. У рядку 06 - обсяг доходу платників ПДВ за ставкою 5%. У рядку 07 - обсяг доходу, який оподатковується за ставкою 15%", - пояснює Леус.

Як заповнювати розділ 5 "Визначення податкових зобов'язань щодо єдиного податку":

  • у рядку 8 відображають загальну суму доходів, отриманих у звітному періоді;
  • у рядку 9 - розмір доходів, отриманих у звітному періоді, які оподатковуються за підвищеною ставкою, якщо така є;
  • у рядку 10 — суму єдиного податку, отриману внаслідок множення отриманого доходу за "звичайною" ставкою та ставкою єдиного податку (3%) – її заповнюють лише платники за ставкою 3%;
  • у рядку 11 — те саме, що й у рядку 10, але лише зі ставкою єдиного податку 5%, її заповнюють лише платники зі ставкою 5%;
  • у рядку 12 - вся сума податку з початку року з урахуванням податку за підвищеною ставкою;
  • у рядку 13 - сума податку, розрахованого за попередній податковий період поточного року;
  • у рядку 14 — сума податку, що підлягає сплаті за результатами звітного кварталу, її розраховують як різницю між значеннями рядків 12 та 13.

У розділі 6 необхідно вказати загальний розмір ЄСВ, сплаченого за рік, і поставити галочку в рядку про "Додаток 1".

Як заповнювати "Додаток 1" форми №752

Насамперед вказується тип декларації - "звітна". У пункті 4 зазначається звітний період - "рік". А пункти 5 та 6 слід залишити порожніми.

У пункті 7 потрібно вказати основний КВЕД ФОП, у пункті 8 - період перебування на єдиному податку. Це, як правило , на рік. У пункті 8.1 слід зазначити код категорії для єдиного податку - "6".

При заповненні таблиці сплаченого ЄСВ слід врахувати, що у графі 2, де вказується розмір мінімальної зарплати, за кожен місяць потрібно вписувати 6000 гривень. І лише за грудень6500 гривень. А для графи 4 треба врахувати, що з січня до листопада ЄСВ становив 1320 гривень, але вже у грудні1430 гривень.

Загалом, за словами Олександри Томашевської, кардинальних змін у формі річного звіту не відбулося. Більше того, зміни стосуватимуться лише тих підприємців, для яких, власне, і вносили нові рядки.

"При цьому багато платників ці рядки будуть просто пропускати і вводити ті дані, які є в їхніх компаніях. Їх заповнення буде актуальним вже при здачі документів наприкінці наступного податкового року", - підсумувала Томашевська.

Єлизавета Вєтрова, спеціально для Delo.ua

Джерело фото: Depositphotos