Боббі Котик - головний злодій індустрії ігор у 2021 році. Через нього Blizzard втрачає мільярди і це ще не кінець

Боббі Котик - головний злодій індустрії ігор у 2021 році. Через нього Blizzard втрачає мільярди і це ще не кінець

Боббі Котик – генеральний директор легендарної Activision Blizzard – отримав $155 млн бонусів у 2020 році, але вже у жовтні 2021-го попросила рада директорів урізати йому всі виплати до мінімально допустимої у Каліфорнії ставки – трохи більше ніж п'ять тисяч доларів на місяць. Приводом став масштабний скандал навколо компанії, яку він очолює понад тринадцять років. Виявилося, що там роками процвітала дискримінація жінок та токсична атмосфера. Це привернуло увагу влади США і незабаром компанія перестала бути найбільшим розробником ігор у світі, втративши на репутаційних скандалах десятки мільярдів доларів капіталізації.

Чому це важливо? Наприкінці листопада Google, спільно з аналітичною компанією Newzoo, опублікував дослідження про світовий ринок ігор. 2020 року він виріс на 23,1%. Це рекордний показник за десять років. До кінця 2021 року три мільярди людей витратять на ігри майже $176 млрд. У 2024 — майже $219 млрд.

Ігри - гігантська індустрія зі своїми скандалами, розслідуваннями, аутсайдерами та секретами. Але в рамках нашого матеріалу ми зосередимося на безпрецедентних проблемах одного з ігрових гігантів та подальшої долі його керівника.

Історія Activision Blizzard – історія двох компаній. Одна з них з'явилася завдяки бабусі розробнику Майку Морхейму. Жінка позичила онуку $15 тисяч і цим допомогла йому в 1991 році заснувати Silicon&Synapse. Через два роки це підприємство перейменували на Blizzard Entertainment, і вже під цим брендом вийшла популярна Warcraft: Orcs&Humans. Через п'ять років студію купив французький медіаконгломерат Vivendi, а незабаром вийшли культові Diablo, StarCraft і World of Warcraft. Остання навіть потрапила до ігрової редакції книги рекордів Гіннесса, як відвідувана онлайн-гра.

Activision з'явилася раніше. У 1979 році маркетинговий відділ компанії Atari (один з лідерів ігрової індустрії того часу) опублікував список своїх ігор. Програміст Девід Крейн зауважив — продукти, за які він відповідав, принесли понад $20 млн. Сам він отримав лише $20 тисяч. Загалом із 35 співробітників відділу розробки Крейн та ще троє його колег створили ігри, на які припало 60% продажів. Розробники не стали мовчати про своє становище, назвалися "Бандою чотирьох" та пішли з Atari.

Заручившись підтримкою венчурного капіталіста Джима Леві, 1 жовтня 1979 «Банда чотирьох» заснувала Activision. До появи програмне забезпечення та ігри для приставок видавали тільки компанії-творці систем. Activision стала першим стороннім розробником. Протягом трьох десятиліть вона закривала та відкривала студії, випускала різну успішність гри та пройшла болючу процедуру банкрутства. Наприкінці 2007 року керівництво оголосило про злиття з Vivendi Games. Нову компанію назвали Activision Blizzard, а влітку 2008-го пост CEO зайняв Роберт А. «Боббі» Котік.

Успішний менеджер надто багато заробляє

З погляду бізнесу Котик – надзвичайно успішний менеджер. Загальний дохід акціонерів за двадцять років зріс на понад 8100%, а фондовий індекс акцій — на понад 11000%. Капіталізація Activision Blizzard у червні 2021 року досягла $75,2 млрд , хоча у травні минулого року становила $56,2 млрд. Завдяки стрімкому зростанню Котик і отримував свої премії. Здавалося б, жодних протиріч, але...

Останні кілька років багато експертів та аналітиків ігрової індустрії стверджують — Котик заробляє занадто багато. До пандемії коронавірусу вийшов звіт некомерційного фонду As You Sow, який займається захистом інтересів акціонерів. Аналітики склали рейтинг компаній, які надто багато платять своїм керівникам. На 45 місці опинився Котик. За 2018 рік він заробив $28 млн, а співвідношення його окладу та середньої зарплати співробітника Activision Blizzard склало 306 до 1 .

У 2019 році в компанії спалахнув кадровий скандал. Напередодні фінансового звіту західні ЗМІ заявили про бажання керівництва звільнити сотні працівників для максимізації прибутку та зниження витрат не найуспішніших підрозділів. Після публікації звітності стало відомо – під скорочення потрапило 800 осіб. Через це міжнародна організація Game Workers Unite (займається захистом прав співробітників ігрової індустрії) вимагає звільнити Котика. Але петиція за весь час набрала трохи більше 11 тисяч голосів за необхідних 15 тисяч.

Ще ця історія запустила ланцюжок звільнень за своїм бажанням – команду почали активно залишати ветерани. Процес тривав близько двох років і завершився відходом геймдизайнера, улюбленця публіки Джефа Каплана. Він у Blizzard пропрацював 19 років і відповідав за розробку кіберспортивного шутера Overwatch, який має престижну нагороду «Гра року».

Черговий виток зарплатного скандалу припав на кінець літа 2020. Тоді стало відомо — за 2019 рік Котик заробив понад $ 40 млн. Водночас тестувальники та працівники служби підтримки задовольнялися мінімальним окладом. Це видно з анонімного опитувальника, який співробітники Activision Blizzard виклали в мережу. Майже 500 осіб вказали на посади, навантаження, розмір оплати та стаж роботи. По таблиці, наприклад, видно: рядовий тестувальник компанії отримує близько $ 24 на годину або менше $ 50 тисяч на рік (приклад цифр нижче в таблиці).

Анонімний опитувальник Blizzard

Новий рік – новий етап розмов про гроші ігрового боса. Навесні 2021 року став відомий розмір бонусної оплати праці Котика. Він становив $200 млн (пізніше цю цифру скоригували до $155 млн). Одну з груп інвесторів компанії CtW Investment Group обурила така астрономічна сума. Там заявили, що на вартість акцій студії вплинули не лише грамотні рішення топ-менеджера.

«Зростання вартості акцій Activision заслуговує на заохочення. Але саме собою це досягнення не виправдовує таких суттєвих виплат. Є безліч факторів, які сприяють зростанню вартості акцій компанії та які не пов'язані з керівництвом Котика безпосередньо. Наприклад, використання відеоігор як один з небагатьох варіантів розваг під час пандемії Covid-19», — заявив директор з досліджень винагород для керівників у CtW Investment Group Майкл Варнер .

Ситуацію вдалося частково врегулювати новим трудовим договором. Він діятиме до 31 березня 2023 року. Котик та рада директорів переглянули фінансові угоди: за новим договором зарплату гендиректора урізали вдвічі — з $1,75 млн до $875 тисяч на рік . Зменшили також його річні бонуси. Їхній розмір тепер не може перевищувати 200% його нової зарплати.

Activision Blizzard падає вниз

Рішення начебто всіх влаштувало. Але влітку спалахнув скандал уже іншого штибу і масштабу. З'ясувалося, що тривалий час за компанією спостерігає департамент захисту трудових прав Каліфорнії. Чиновники навіть висунули проти AB позов про дискримінацію. З публікації видання Bloomberg, яку Delo.ua докладно розбирало в липні, стало відомо про процвітання в Activision Blizzard так званої "Frat Boy" Culture або "мужланської культури".

Це сленгове позначення використовують для чоловіків, які вважають себе кращими за інших через приналежність до закритої спільноти. На кшталт братства у коледжі. На думку влади, розквіт такої культури призвів до багаторічної дискримінації жінок і токсичної атмосфери: співробітники чоловічої статі (у тому числі було і вище керівництво) вживали алкоголь прямо на робочому місці, жартували про зовнішність жінок та зґвалтування. А ЗМІ описали скандальний випадок із співробітницею, яка скоїла самогубство безпосередньо під час службового відрядження — у цю поїздку начальник нібито взяв для неї цілий набір секс-іграшок.

З тих пір дискримінаційний скандал не згасає і лише у перші його тижні Activision Blizzard втратила близько $4 млрд капіталізації . Боси не дуже вдало викручувалися, якийсь час заперечуючи усі звинувачення. Але зрештою здалися — Котик пообіцяв створити «сприятливу та інклюзивну» атмосферу в компанії, а президент підрозділу Blizzard Джей Аллен Брек подав у відставку.

Проблему це, звісно ж, не вирішило. З усіх боків на компанію сипалися звинувачення у недостатньо серйозному ставленні до проблеми та неадекватної реакції. Співробітники Activision Blizzard тим часом страйкували під стінами штаб-квартири. Намагаючись хоч якось збалансувати ситуацію, генеральний директор сам попросив урізати зарплату на 99,96%. До $62,5 тисячі на рік. До того ж, на час розслідування він відмовився взагалі від усіх грошових виплат та бонусів.

Проблема позначилася і на майбутніх релізах компанії — у листопаді відклали одразу два флагманські проекти, які мали вийти у 2022 році. Мова про ігри Overwatch 2 та Diablo IV. Новина вдруге за рік обвалила акції компанії. Activision Blizzard за день втратила приблизно 14% або близько $8 млрд . Її вартість опустилася до $52 млрд. Водночас АВ втратила і титул найдорожчої ігрової компанії не лише у світі, а й у США.

Прощання скандального Котика

Здавалося б, далі падати нікуди. Але претензії до AB з'явилися у партнерів. Спочатку Джим Райан, глава Sony Interactive Entertainment, розкритикував компанію за бардак, що твориться там. Далі до нього приєднався глава Xbox Філ Спенсер. Осторонь не залишився і президент Nintendo of America Даг Боузер. Він підкреслив, що ситуація з домаганнями розчаровує, а в їхній компанії вже вжили «деякі заходи щодо Activision».

Заяви трьох топів ще ширше відкрили скриньку Пандори. Вже у грудні Національний центр права США у своєму зверненні зажадав виключити Боббі Котика із ради директорів Coca-Cola. Акціонери останньої підтримали рішення. Тиск на компанію посилили і влада - казначейські відомства шести штатів США (Каліфорнія, Массачусетс, Іллінойс, Орегон, Делавер і Невада) закликали AB терміново навести лад на робочому місці.

Останньою краплею стало виключення Activision Blizzard з участі в церемонії The Game Awards 2021. Продюсер і ведучий «Оскару в ігровій індустрії» Джефф Кілі наголосив: «У жодній компанії, ні в одному співтоваристві немає місця насильству, домаганням та утискам».

«Котику не можна залишатися. Це вже однозначно. У корпоративному середовищі прийнято так: якщо є перешкода, яка заважає розвитку компанії загалом, її треба прибрати. Якщо ця перешкода людина, то її так чи інакше підштовхують до відставки. Зважаючи на все, до ради директорів цієї компанії теж є претензії і швидше за все їх теж знесуть. Але першим мають знести Котика. Це зараз токсичний елемент, і він став візуалізацією всіх проблем. Тому в інтересах компанії Котик має піти», — пояснює фахівець із репутаційного менеджменту та антикризових комунікацій, засновник Bayka.Agency Сергій Біденко .

Догляд тільки Котика ситуацію не врятує. «Культура скасування», що захлеснула ігрову індустрію, може знести взагалі всю компанію. Щоб цього не допустити, раді директорів потрібно терміново перехоплювати ініціативу та брати ситуацію під контроль. Наприклад, заявити про масштабні зміни та запустити довгострокову програму з величезним бюджетом, а також старанно попрацювати над своїми зовнішніми та внутрішніми комунікаціями.

Компанія SOC Investment Group (представляє інтереси акціонерів Activision Blizzard) зареєструвала петицію про його звільнення з посади генерального директора, і документ уже підписало більше 33 тисяч осіб із 35 тисяч необхідних. Імідж його найближчими роками теж навряд чи покращиться. Ім'я Котика в ігровій спільноті давно асоціювалося зі злісним капіталістом, а тепер до нього додався ще й ярлик покровителя «мужланської культури» та токсичного середовища. Щоправда, навіть після відходу Боббі зі своєї посади він залишиться надзвичайно забезпеченою людиною — його статки сьогодні оцінюють приблизно у $600 млн.