Кабмін створив оргкомітет "Євробачення-2023": його очолили одразу дві людини

Кабмін створив оргкомітет "Євробачення-2023": його очолили одразу дві людини
Виступ переможців конкурсу 2022 Kalush Orchestra. Фото: сайт "Євробачення"

Кабінет міністрів 10 червня створив організаційний комітет з підготовки та проведення в Україні міжнародного пісенного конкурсу "Євробачення-2023" та затвердив його склад. Про це повідомив у своєму Telegram-каналі представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук. 

У свою чергу, пізніше прес-служба уряду повідомила, що співголовами оргкомітету будуть прем'єр-міністр Денис Шмигаль і керівник Офісу президента Андрій Єрмак. Їхнім заступником став міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Комітет буде координувати дії органів виконавчої влади, інших державних органів, підприємств, установ і організацій під час підготовки та виконання заходів, пов'язаних з проведенням конкурсу.

"Ми будемо організовувати "Євробачення" в умовах воєнного стану, тому потрібно дуже швидко розпочати роботу. Адже маємо провести пісенний конкурс на належному рівні”, - зазначив Ткаченко.

Нагадаємо, що на конкурсі "Євробачення" у 2022 році, що проходив в італійському Турині, переміг український гурт Kalush Orchestra з піснею "Стефанія". За традицією конкурсу, наступного року він має відбуватися у країні-переможниці.

Україна вже проводила "Євробачення" двічі. Перший раз це сталося у 2005 році, після перемоги у турецькому Стамбулі Руслани з піснею Wild Dances, а вдруге – у 2017 році, після перемоги у шведському Стокгольмі Джамали з піснею "1944".

Зазначимо також, що Kalush Orchestra після повернення в Україну виставили на аукціон кришталеву статуетку у вигляді мікрофона, отриману в нагороду за перемогу на "Євробаченні", продавши її за 900 тисяч доларів.

У свою чергу, "Укрзалізниця" вирішила тимчасово перейменувати поїзд Київ - Івано-Франківськ на честь героїні пісні-переможниці конкурсу, а "Укрпошта" - випустити поштову марку, присвячену перемозі України на "Євробаченні".