"Людина-павук: Немає шляху додому" - різдвяна прем'єра, з якою у Marvel відкриється нове дихання

"Людина-павук: Немає шляху додому" - різдвяна прем'єра, з якою у Marvel відкриється нове дихання

На екрани вийшов "Людина-павук: Немає шляху додому" - третій фільм про повзучого супергероя в рамках єдиного кіновселеного Marvel. Масштабний, зворушливий, недосконалий. Детально розповідати про нього без спойлерів неможливо і, швидше за все, не варто. Це приправлений гумором барвистий атракціон, який потрібно дивитися самому. Але говорити про прем'єру причин вистачає.

"Людина-павук: Немає шляху додому" - новий крок у кар'єрі Кевіна Файгі . Архітектор і беззмінний продюсер світу Marvel заробив на кінокоміксах майже $24 млрд. Тепер, схоже, у нього грандіозні плани на Пітера Паркера. Підліток, якого вкусив радіоактивний павук, принесе студії щонайменше $6 млрд. Як він це зробить? Давайте по порядку.

Магія, лиходії з минулого та сльози на екрані

Третій фільм про Людину-павука починається суєтою та катастрофою. У попередній частині таємничий прибулець з іншого виміру Містеріо (на перевірку виявився жорстоким пройдисвітом Квентіном Беком) розповів усім, що "членистоногий" у трико - Пітер Паркер. А ще старшокласник, у виконанні британського актора Тома Холланда, нібито не гидує кривавими методами для досягнення своїх корисливих цілей.

Звичайно, це неправда. Збитий з пантелику, зляканий Пітер, що терзається двома бичами XXI століття - фейк-ньюз і буллінгом, мріє про дві речі. По-перше, захистити свою тітоньку Мей (Маріса Томей). По-друге, вступити до Массачусетського технологічного інституту зі своєю дівчиною Мішель (Зендая) та найкращим другом Недом (Джейкобом Баталоном). Ось тільки бостонський ВНЗ бачить ситуацію по-своєму і ні Людину-павука, ні її посібників серед студентів бачити не хоче.

Що у такій ситуації робить нормальний супергерой? Правильно йде до чарівника! Екс-Шерлок Холмс Бенедикт Кембербетч грає у фільмі звичну вже роль самолюбного хулігана-чаклуна Стівена Стренджа. Зарозумілий маг намагається допомогти, трохи псує заклинання, і у світ нинішньої Людини-павука через мультивселенську дірку вторгаються лиходії зі світу інших Людин-павуків.

Кінофраншизе Пітера Паркера багато років. Навіть більше, ніж єдиного кіновселенного Marvel. Відлік ведеться з 1977 року, але серйозно можна говорити про 2002 рік. Тоді вийшов перший фільм трилогії режисера Сема Реймі з Тобі Магуайєром у головній ролі. Остання десять років по тому на посаді змінив Ендрю Гарфілд. Нинішнього павука-Холланда неповторний Тоні Старк, у виконанні Роберта Дауні-молодшого, знайшов у 2016 році для фільму "Капітан Америка: Громадянська війна".

За роки будівельного матеріалу набралося достатньо, і контент з минулих фільмів хвацько увірвався до "Немає шляху додому". Бардак має розгребти Пітер Паркер, і саме навколо цієї проблеми закручено новий фільм. Закручений, варто сказати, не завжди вдало: десь сюжетні повороти відчуваються надто різкими та необґрунтованими, якимось рішенням варто було приділити трішки більше уваги. Загалом сценарій – найслабша сторона фільму. Але це проблема більшості картин Marvel.

Що об'єктивно вдалося, так це атракціон-складник. Головний герой лихо літає на павутині, видає олімпійського рівня акробатику та впевнено тримає удар, наприклад, щупальців Доктора Восьминога. Другий явний плюс картини – гумор та гра акторів загалом.

Для Тома Холланда, який стає атлетичним від фільму до фільму, це може бути найсильнішою роллю в його кар'єрі прямо зараз: герой розривається між бажанням захистити близьких та залишитися добродушним сусідом-паучком; переживає трагічну втрату і знаходить у собі сили боротися зі злом далі; не втрачає зумерської безпосередності навіть у найвідчайдушніші хвилини, хоча не соромиться сліз у кадрі.

Зендая, Баталон і Кембербетч душевно доповнюють гру Холланда, а Вільям Дефо, Альфред Моліна та Джеймі Фокс чудово справляються із завданням заклятих ворогів. Протягом 148 хвилин картини персонажі їдко прискіпуються один до одного, вдало жартують і шалено борються. Проте по-справжньому бурхливі овації глядачів зірвуть два секретні персонажі, на появу яких чекали фанати по всьому світу. Загалом "Людина-павук: Немає шляху додому" шанувальників Marvel залишить у ностальгічному захваті, а противникам підкине ще кілька причин лаяти кінокомікси.

Ласо шматок перед Різдвом

СЕО мережі кінотеатрів Multiplex Роман Романчук каже, що грудень та січень — традиційно найкращі місяці у кіноіндустрії. Через карантинні обмеження назвати точний відсоток зростання складно, але він упевнений: ці місяці можуть збільшити середньомісячний показник бокс-офісу вдвічі.

Велика кількість вихідних днів плюс спеціально підготовлені під це світові прем'єри блокбастерів зроблять усе, щоб направити глядача до кінотеатру.

СЕО Multiplex Роман Романчук
СЕО Multiplex Роман Романчук

Перші цифри щодо Людини-павука підтверджують цю заяву. За 24 години зі старту продажів квитків картина обійшла в кількох країнах один із найкасовіших фільмів в історії "Месники: Фінал". За перші вихідні, на думку аналітиків, "Немає шляху додому" може легко зібрати $290 млн. Більше того, Sony Pictures (цій кінокомпанії належать права на супергероя, і саме вона займається дистрибуцією фільму) може побити свій власний рекорд першого уікенду. Його поставила третина "Людини-павука" Сема Реймі у 2007 році ($151 млн).

Не останню роль у фінансових показниках зіграє масштабність нової частини, але є ще одна цікава деталь: "Немає шляху додому" - перший фільм про Пітера Паркера, який вийшов у передноворічний слот . Прем'єри всіх попередніх частин відбулися наприкінці весни чи влітку. Чому студія раптом вирішила випустити різдвяну версію?

По-перше, для Disney, яка кілька років тому купила видавництво Marvel, це стратегічний слот. Голлівудський кіногігант давно використовує його потенціал для випуску найдорожчої фантастики. Останніми роками у період, наприклад, виходили " Зоряні війни " . Але черговий фільм про джедаїв завис у виробничому пеклі, і йому знадобилася відповідна за масштабом заміна.

По-друге, кіностудія має наполеонівські плани на героя в синьо-червоно-павутинному костюмі. За грубими підрахунками аналітиків, Холланд за чотири фільми ("Останній Месник: Протистояння", "Людина-павук: Повернення додому", "Месники: Війна нескінченності", "Людина-павук: Вдалині від дому") принесла студії $5,97 млрд. Груднева прем'єра без проблем дозволить супергероєві перевалити позначку $6 млрд, але на такій смішній цифрі зупинятися ніхто не збирається.

Метавсесвіт Людини-павука

За кілька місяців до прем'єри Том Холланд заявив, що не хотів би грати павука десятиліттями. Але молодий актор і раніше загравав з публікою подібним чином, а продюсер "Немає шляху додому" Емі Паскаль пізніше заявила: Sony і Marvel вже працюють над наступною трилогією фільмів про Людину-павука. Хоча навіть якщо Холланд відмовиться від подальшої участі, у Marvel з'явився туз у рукаві – мультисвіт.

Події попередніх фільмів єдиного кіновселеного відбувалися в одному світі. Під чуйним керівництвом Кевіна Файги команда Мстителів зростала, ставки підвищувалися, і органічним кінцем виявилася перемога над божевільним титаном Таносом у Фіналі. Куди рухатись далі? Очевидно, у паралельні всесвіти.

Залізна людина, яка з 2008 року була центральним супергероєм Marvel, героїчно загинула кілька років тому, і фігуру улюбленця публіки потрібно замінити представником нового покоління. Студія підготувала цю заміну ще в "Людина-павук: Вдалині від дому", де Пітер Паркер гірко сумував за Тоні Старком і все ж таки зайняв місце плейбою, мільярдера, філантропа.

"Немає шляху додому" цю перестановку завершив, та ще й з небувалим потенціалом — тепер можна витягнути будь-яку Людину-павука, що сподобалася, з нескінченної кількості паралельних світів, знявши про неї сольний фільм. Костюм героя може в майбутньому приміряти японська дівчинка, індус, темношкірий, загибла кілька фільмів тому Гвен Стейсі, літній Пітер Паркер і навіть мультяшне порося (так-так, і таке вже бувало). Знову ж таки, спадщина Людини-павука грандіозна.

Але фільмами Файгі не планує обмежуватись. У епоху метавсесвітів продюсер вирішив зробити й собі одну — павучою. Це легко помітити, якщо подивитися, наприклад, ігрову індустрію. За останні пару тижнів відбиток Людини-павука з'явився багато де.

Студія-розробник Insomniac (вона працює над серією ігор про павуку для PlayStation) додасть у свою гру два костюми з нового фільму. Напевно, в головній грі нинішнього покоління Fortnite нещодавно з'явилася і сама Людина-павук, і її пристрої, з яких він кидає павутину. Героя, нарешті, додали до Marvel's Avengers. Все це, безумовно, частина маркетингової стратегії щодо просування нової прем'єри. Але це палиця з двома кінцями: контент назавжди залишиться в іграх і буде не менш успішно працювати на наступні великі кінорелізи.

Груднева прем'єра "Людина-павук: Немає шляху додому" - трамплін для супергероя і кіностудії Marvel. Використовуючи міць різдвяного слота, Файгі запускає в роботу новий етап кіновселення. У її центрі, схоже, буде саме «Людина-павук». Неважливо, якого кольору буде шкіра героя, якої він статі чи навіть як його зватимуть. Важливо, що в наступне десятиліття він, напевно, переплюне Залізну людину, яка принесла студії $12,27 млрд за дев'ять фільмів.