Открытие 50-й Ukrainian Fashion Week. Фото: Анансасия Ткаченко для Delo.ua
Відкриття 50-ї Ukrainian Fashion Week. Фото: Анастасія Ткаченко для Delo.ua

Ukrainian Fashion Week відкрила 50-й сезон: на честь ювілею на подіум повернулися Бизов та Анісімов

Сьогодні, 3 лютого, у Києві у Мистецькому Арсеналі у 50 разів відкрилася Ukrainian Fashion Week. Український тиждень моди відзначає своє 25-річчя показами сезонних колекцій прет-а-порте, створених кількома поколіннями дизайнерів. Багато хто з них свої перші кроки у фешн-бізнесі починали з участі в UFW.

 

Ukrainian Fashion Week триватиме до 6 лютого. Окрім показів відомих українських дизайнерів у фінальний день представлять колекції фешин-творців-початківців у рамках New Names та Fresh Fashion. Відкривати нові імена стало давньою традицією для українського Тижня.

А святкування піввікового ювілею Ukrainian Fashion Week розпочало показ проекту Сергія Бизова під назвою «Heart rate».

Бизов має пряме відношення до появи українського тижня моди. Він був креативним директором «Сезонів моди» (так тоді називалася UFW) та разом Іриною Данилевською, засновником та беззмінним СЕО   Ukrainian Fashion, та Володимиром Нечипоруком, директором UFW, створювали перший у Східній Європі індустріальний Тиждень моди.

Сергій Бизов. Бекстейдж UFW. Фото: Сергій Хандусенко

Ще одна легенда Ukrainian Fashion Week -   дизайнерський дует Ворожбіт-Земскова. Це єдині дизайнери, які не пропустили жодного сезону UFW. Сьогодні вони провели п'ятдесятий показ колекції VOROZHBYT&ZEMSKOVA на подіумі Українського тижня моди.

Дизайнерський дует Альона Земскова та Тетяна Ворожбіт у 50-й представили колекцію на Ukrainian Fashion Week. Фото: Сергій Хандусенко для UFW
VOROZHBYT&ZEMSKOVA, колекція осінь-зима 2022/23. Фото: Анастасія Ткаченко для Delo.ua
VOROZHBYT&ZEMSKOVA, колекція осінь-зима 2022/23. Фото: Анастасія Ткаченко для Delo.ua

Український тиждень моди став стартовим майданчиком масштабування бізнесу для Юлії Перехрестової (бренд Juliya Kros).

Сьогодні дизайнерка показала свою нову колекцію   осінь-зима 2022 року .

А вперше вона, вже має ательє, клієнтів та ім'я в рідних Сумах, наважилася брати участь у показах дизайнерів-початківців "Нові імена", що проходять в рамках Ukrainian Fashion Week.

Це рішення виявилося трампліном, з якого почалося для Юлії побудова бренду та залучення не лише української, а й закордонної клієнтури.

У новій колекції "Ельза" дизайнерка зробила акцент на таких деталях як рукави складного крою та принти з написами, а за основу модельного ряду взяла білі сорочки та піджаки оверсайз.

Juliya Kros, колекція осінь-зима 2022/23. Фото: UFW
Juliya Kros, колекція осінь-зима 2022/23. Фото: UFW
Juliya Kros, колекція осінь-зима 2022/23. Фото: UFW

Дуже гарний та складний проект під назвою “Візуальний код” презентував Серж Смолін (бренд IDoL).

Дизайнер, відомий чоловічими колекціями, цього разу створив капсульну колекцію сучасних весільних суконь з мережив ручної роботи, шовку, тафти, мусліну, бісеру, перлин, яскравого каміння та паєток. За його словами, творчість його надихнула подорож до різних міст на сході та заході України. Проект створено у пратнерстві з Суспильним та Vip media.

Дизайнер СержСмолін (праворуч), бренд IDoL. Фото: Анастасія Ткаченко для Delo.ua
Медіа-проект "Візуальний код" Сержа Смоліна. Фото: UFW

Завершився перший день показом колекції Віктора Анісімова. Останні кілька років дизайнера не було видно на UFW. Хоча раніше він постійно брав участь у Тижні з першого року, його покази завжди чекали, і вони завжди збирали аншлаги завдяки сміливим новаціям у стилі «а хіба так можна».

Віктор Анісімов. Бекстейдж UFW. Фото: Сергій Хандусенко

На цей раз Анісімов показав капсульну колекцію 10 монохромних гендерно-нейтральних образів. Колірна палітра представлена жовтим, кораловим, чорним, сірим та хакі. Кожен колір символізує "божевільного генія", наприклад, жовтий - нідерландського художника Вінсента Ван Гога.

VIKTORANISIMOV, капсульна колекція. Фото: UFW.
VIKTORANISIMOV, позасезонна колекція. Фото: UFW.
VIKTORANISIMOV, позасезонна колекція. Фото: UFW.

Фінальною подією першого дня став показ фільму "Висока мода" режисера Сільви Оайона. Ця стрічка відкриває в Україні фестиваль "Вечори французького кіно" у кінотеатрі "Жовтень", і її можна переглянути на Megogo.

Програма показів   на сайті UFW.

Переглянути покази можна онлайн на платформі Megogo.

Заснована у 1997 році, Ukrainian Fashion Week стала першим Тижнем моди не лише на пострадянському просторі, а й у Східній Європі. Своєю метою організатори ставили поєднання українських дизайнерів в індустрію. Це продовжується і зараз.

Сьогодні Ukrainian Fashion Week заточений як платформа підтримки молодих дизайнерів. Пріоритетним напрямком бачить підтримку sustainable fashion-індустрії та діджиталізації.

Сьогодні Ukrainian Fashion Week заточений як платформа підтримки молодих дизайнерів. Пріоритетним напрямком бачить підтримку sustainable fashion-індустрії та діджиталізації.

До 25-річчя Ukrainian Fashion Week представила нову візуальну айдентику, щоб заявити про свій інтерес до технологічності та орієнтації на ком'юніті.

Звісно, до 50-річного ювілею організатори Тижня приготували багато спеціальних подій.

We celebrate fashion in Ukraine: програма подій UFW у 2020

Лютневий та вересневий Тижня моди, BE SUSTAINABLE! Fashion Summit, проект FRAMELESS – колаборація fashion-дизайнерів з цифровими художниками та представниками криптомистецтв, проект Ukraine is the Centre of my Universe у програмі London Fashion Week, а також спеціальні проекти на ресурсах впливових національних та міжнародних медіа.

Масштабна мультимедійна виставка, присвячена 25-річчю сучасної української моди, міксує інтерактивні, діджітальні та іммерсивні формати.   Майданчиком проекту стане київський метрополітен.

Фотогалерея: Анастасія Ткаченко для Delo.ua