Інфляція в країнах ОЕСР зросла до 25-річного максимуму у 5,8%

Инфляция, ОЭСР
Продукты питания подорожали на 5,5% в странах ОЭСР. Фото: Depositphotos

Інфляція майже у 40 країнах, що входять до Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), зросла у листопаді до 25-річного максимуму, підскочивши на 5,8% за підсумками місяця. Про це повідомляє видання Financial Times.

Згідно з опублікованими даними організації, річний темп зростання споживчих цін у країнах ОЕСР підскочив до 5,8% у листопаді порівняно з 1,2% того ж місяця попереднього року і є найвищим показником з травня 1996 року.

Дані ОЕСР показали, що інфляційний стрибок викликаний вищими цінами на енергоносії, які піднялися на 28%, що більш ніж на три відсоткові пункти вище, ніж у жовтні, і є найвищим показником з червня 1980 року.

Ціни на продукти харчування також сильно зросли — на 5,5% у листопаді, порівняно з 4,6% у попередньому місяці.

Динаміка інфляції в ОЕСР. Фото: FT

Якщо не враховувати зростання цін на продукти харчування та енергоресурси, то інфляція сягнула 3,8%. Цікаво, що були великі відмінності між показниками різних країн. Зокрема у США ціни зросли на 6,8%, а в Японії лише на 0,6%.

ОЕСР створили у 1961 році. В даний час в організацію  входять Австралія, Австрія, Бельгія, Великобританія, Угорщина, Німеччина, Греція, Данія, Ізраїль, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Італія, Канада, Колумбія, Латвія, Литва, Люксембург, Мексика, Нідерланди, Нова Зеландія, Норвегія, Польща, Португалія Словаччина, Словенія, США, Туреччина, Фінляндія, Франція, Чехія, Чилі, Швейцарія, Швеція, Естонія, Південна Корея та Японія.

Фото: Depositphotos