Мільярдери менш ніж за рік збільшили статки на 60%, решта населення Землі збідніла — доповідь

Фото: Pexels
Фото: Pexels

Десятка найбагатших людей світу більш ніж подвоїла свої статки — з 700 млрд доларів до 1,5 трлн доларів з березня 2020 по листопад 2021 року. При цьому їхні статки більші, ніж у 3,1 млрд найбідніших людей разом узятих.

У той же час доходи 99% людства впали, а 160 млн людей потрапили за час пандемії за межу бідності. Про це йдеться в новій доповіді об'єднання Oxfam, що займається проблемами бідності та пов'язаною з нею несправедливістю у всьому світі.

Крім того, зазначається, що з березня 2021 року сумарні статки усіх мільярдерів (зазначено, що їх налічується 2755 осіб) зросли уже на 5,2 трлн доларів (з 8,6 до 13,8 трлн, або на 60%), що більше, ніж будь-коли за останні 14 років, і сталося це через масштабне вливання владою грошей у світову економіку.

За оцінкою організації, нерівність призводить до загибелі не менше 21 тисячі людей щодня через відсутність доступу до охорони здоров'я, гендерне насильство, голод та кліматичні зміни.

У контексті гендерної нерівності в Oxfam зазначають, що у 2020 році жінки в сукупності втратили заробіток на 800 млрд доларів, при цьому працюючих жінок зараз на 13 млн менше, ніж було у 2019 році.

Найсильніше пандемія вдарила, як вказується в доповіді, по расових меншинах: наприклад, під час другої хвилі пандемії в Англії люди бангладешського походження мали вп'ятеро більше шансів померти від Covid-19, ніж біле британське населення.

"Країни, що розвиваються, яким було відмовлено в доступі до достатньої кількості вакцин через те, що багаті уряди захищають монополії фармацевтичних корпорацій, були змушені скоротити витрати на соціальні потреби, оскільки рівень їхнього боргу стрімко зростає, і тепер вони стикаються з перспективою заходів жорсткої економії ", — говорять у Oxfam.

За даними об'єднання, частка людей з коронавірусною інфекцією, які помирають від неї в країнах, що розвиваються, приблизно вдвічі вище, ніж у багатих країнах.

"Пандемія Covid-19 відкрито виявила як жагу до наживи, так і політичні та економічні засоби, завдяки яким крайня нерівність стала інструментом економічного насильства. Через роки досліджень та кампаній з цього питання це шокуючий, але неминучий висновок, до якого Oxfam у результаті прийшла сьогодні", — наголосила виконавчий директор Oxfam International Габріела Бушер.

В організації нарікають на те, що, незважаючи на величезні витрати на боротьбу з пандемією, за останні два роки уряди багатих країн не змогли підвищити податки на багатство найбагатших громадян і продовжували приватизувати суспільні блага, включаючи сферу вакцин.

"Вони заохочували корпоративні монополії настільки, що тільки в період пандемії збільшення концентрації ринку за один рік загрожує стати більшим, ніж за 15 років, з 2000 по 2015 рік", — йдеться у повідомленні.

Також в Oxfam вважають, що нерівність лежить в основі кліматичної кризи, оскільки найбагатший 1% населення викидає вдвічі більше CO2, ніж найбідніші 50% населення світу, що призводить до зміни клімату і протягом 2020 і 2021 років проявлялося, зокрема, у виді лісових пожеж, повеней, торнадо, неврожаю та голоду.

"Нерівність у таких темпах і масштабах відбувається за вибором, а не випадково. Наші економічні структури не тільки зробили всіх нас менш захищеними від цієї пандемії, а й активно дозволяють тим, хто вже надзвичайно багатий і могутній, використовувати цю кризу для власної вигоди", – заявляє Бушер.

Водночас у звіті наголошується на важливості того, що дві найбільші економіки світу — США та Китай — починають розглядати політику, спрямовану на скорочення нерівності, у тому числі шляхом запровадження більш високих податкових ставок для багатих та вжиття заходів проти монополій.

Загалом Oxfam рекомендує владам країн оподаткувати доходи багатіїв, отримані за період пандемії, і спрямувати ці кошти на загальну охорону здоров'я та соціальний захист, адаптацію до змін клімату, на запобігання гендерному насильству та расовій дискримінації, а також на поліпшення ситуації з правами робітників на об'єднання в профспілки та на страйки.

"Багаті уряди повинні негайно відмовитися від правил інтелектуальної власності щодо технологій вакцин проти Covid-19, щоб дозволити більшій кількості країн виробляти безпечні та ефективні вакцини, щоб покласти край пандемії", — вважають також в організації.

Нагадаємо також, що Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) нещодавно зазначав, що пандемія Covid-19 завдала дитячому населенню Землі найбільших збитків за всю 75-річну історію організації, зокрема призвела до зубожіння 100 млн дітей.