Об'єднання ПДФО, ЄСВ та військовому збору в один податок: Рада не може домовитись з Мінфіном, а бізнес очікує на появу додаткового податку

Данило Гетьманцев
Данило Гетьманцев. Фото: parlament.ua

Податкова реформа з об'єднання ПДФО, ЄСВ та військовому збору в один податок вірогідно потягне за собою бюджетні втрати, які державі необхідно буде якимось чином компенсувати. Тому бізнес побоюється, що цю компенсацію “повісять” на нього у вигляді додаткого нового податку. 

Впровадження в Україні податкової реформи, яка полягатиме в об'єднанні податку на доходи фізосіб (ПДФО), єдиного соціального внеску (ЄСВ) та військового збору, потягне за собою відповідні втрати держбюджету. Щоб їх компенсувати, у податковому і митному комітеті Верховної Ради і Міністерстві фінансів України шукають відповідний механізм.

Про це у п'ятницю, 21 січня, під час зустрічі з представниками Європейської Бізнес Асоціації заявив голова податкового комітету Верховної Ради України Данило Гетманцев, передає кореспондент Delo.ua. 

За його словами, домовитися з міністерством стосовно такого механізму поки не вдалося. З одного боку, реформа шляхом зменшення навантаження на бізнес мала б теоретично вивести зарплати з "тіні" і наростити податкові надходження, але у Мінфіні таку перспективу, як виявилося, оцінюють скептично.

Відповідний законопроект щодо впровадження реформи парламентарі, як стверджує Гетманцев, мають остаточно ухвалити вже у другому півріччі 2022 року. Правда, лише у тому випадку, якщо комітету вдасться домовитись з міністерством. Гетманцев уточнив, що реформа може мати й інший вигляд: не уніфікація податків, а суттєве скорочення ставки по ПДФО і скасування військового збору.

При другому варіанті реформи ЄСВ лишиться на такому ж рівні, як сьогодні (22% від мінімальної заробітної плати). У розмові з Delo.ua голова руху Save-ФОП Сергій Доротич зізнався, що підтримує бодай одну з двох ініціатив. Це суттєво спростило б життя підприємців, позбавивши їх від зайвої бюрократичної тяганини. Доротич звертає увагу, що бізнес піднімав питання стосовно такої реформи неодноразово.

"Мені як підприємцю буде зручніше, якщо запровадять один рахунок, один платіж, який я буду перераховувати з зарплати найманих працівників. Але що стосується згаданих Гетманцевим компенсаторів, то це окрема історія. Тут може корінитись велика загроза для підприємців", – говорить голова Save-ФОП.

Доротич переконаний, що реформа, яку просовує Гетманцев, має усі шанси завершитись всього-на-всього введенням для підприємців нового типу податку чи обов’язкового платежу, але не в центральний, а саме в місцеві бюджети. Тому у кінцевому підсумку представники бізнесу нічого не виграють.

"Нагадаю, що ПДФО сплачується у місцеві бюджети. Найвірогідніше, вони просто уніфікують ці три податки, які будуть йти до державного бюджету. А щоб компенсувати втрати місцевих бюджетів, бізнесу придумають якийсь новий податок. Це було б чисто "по-гетманськи", – передбачає Доротич.

Разом із тим у коментарі Delo.ua сам Гетманцев запевнив, що жодних нових податків ніхто вводити не буде.

"Я не готовий зараз говорити детальніше. Дискусія з Мінфіном продовжується, але скажу точно, що жодних нових податків для бізнесу, аби компенсувати бюджетні втрати, ніхто вводити не збирається. Компенсатори – у випадку впровадження реформи – будуть, але у будь-якому разі не такі", – запевняє Гетманцев.