Розрив ланцюжка поставок та дешеві гроші: як пандемія змінила ринки, що розвиваються

Розрив ланцюжка поставок та дешеві гроші: як пандемія змінила ринки, що розвиваються

Спікери КМЕФ радять експортувати до найближчих країн, а не на інший кінець континенту, і зазначають, що коронавірусна криза дала можливість населенню заробляти більше

З приходом пандемії коронавірусу ринки, що розвиваються, постраждали найбільше. Що змінилося на ринках країн з приходом коронавірусної кризи, розповіли спікери Київського міжнародного економічного форуму під час панельної дискусії на тему "Роль ринків, що розвиваються, у глобальному економічному відновленні".

Delo.ua переказує основні тези бесіди.

▶️ З початку пандемії коронавірус стрімко розповсюджувався країнами, тому державам довелося швидко приймати рішення та створювати нові продукти, як це сталося з розробкою вакцини. Раніше потрібно було витратити десятки років, щоби розробити подібну вакцину. Це говорить про те, що пандемія стимулювала розвиток науки та медицини.

▶️ Коли ми говоримо про ринки, що розвиваються, то про Китай потрібно говорити окремо, оскільки розвиток цієї країни зараз на передовій у порівнянні з іншими державами.

▶️ За час пандемії у 10 разів збільшилася вартість транспортування товарів з Китаю, тому зараз краще експортувати до тих країн, що знаходяться поруч, а не на великих відстанях. З цієї причини зараз багато країн повертають свої заводи, зокрема Китай, який почав змінювати свою бізнес-модель, щоб знизити витрати на логістику. Європейським країнам також потрібно повернути свої заводи в країну або розмістити їх у сусідніх країнах, щоб знизити відстань логістичних постачань.

▶️ Через пандемію залучити інвестиції в країну стало складніше.

▶️У кризовий період збільшення державного боргу не є поганим показником, оскільки держава має підтримувати своє населення, щоб забезпечити життєдіяльність людей. Наприклад, у жорсткий локдаун, коли виплачувалася фінансова допомога населенню, витрати США перевищили витрати Німеччини.

▶️ З приходом COVID-19 банківські ставки за кредитами стали нижчими, ніж будь-коли. Тому бізнес має можливість брати кредити за низькими ставками і використовувати ці гроші для розвитку своєї справи.

▶️ Населення деяких бідних країн у пандемію почало заробляти більше. Показовим прикладом тут виступила Колумбія, де під час пандемії ринок праці очистився, і конкурентні на ринку праці колумбійці скористалися цією можливістю, змогли застосувати свої навички під час дефіциту робочої сили і заробити на цьому.

▶️ Змішаний або віддалений тип роботи буде новою нормальністю у майбутньому.

▶️ За час пандемії в Україні зростання IT-сектору склало 20-30%.