Україна погіршила позиції у рейтингу економічних свобод

Україна погіршила позиції у рейтингу економічних свобод

Україна опустилася на три позиції у рейтингу економічних свобод, посівши 130 місце серед 177 країн.

Про це свідчать дані щорічного дослідження Economic Freedom Index 2022 від міжнародного американського політичного центру Heritage Foundation.

Так, порівняно з 2021 роком (127 місце) оцінка України знизилася на 2,1 пункти та становить 54,1 бала зі 100 можливих.

Україна розмістилася в блоці "переважно невільних" країн, між Гвінеєю (129 місце) та Індією (131 місце).

Серед 45 європейських країн Україна посіла 44-те, а її загальний бал був нижчим за середні регіональні та світові показники.

Автори рейтингу уточнили, що свобода інвестицій, фінансова свобода та верховенство права в Україні мають недоліки.

"Схильність судової влади до політичного тиску, корупції та хабарництва послаблює довіру суспільства", — наголошується у дослідженні.

Водночас відсутність розвитку на ринку капіталу обмежує для бізнесу можливості фінансування, зазначає Heritage Foundation.

До активу України експерти віднесли скасування мораторію на продаж сільськогосподарських земель.

Зазначимо, лідером Economic Freedom Index у 2022 році став Сінгапур (84,4 бали). За ним слідують Швейцарія (84,2), Ірландія (82), Нова Зеландія та Люксембург (80,6).

В аутсайдерах рейтингу Куба (29,5), Венесуела (24,8) та Північна Корея (3).

Індекс економічної свободи – показник, який щорічно розраховується Heritage Foundation та Wall Street Journal для більшості країн світу з 1995 року. Індекс базується на 10 індексах, які оцінюються за шкалою від 0 до 100, причому показник 100 відповідає максимальній свободі: свобода бізнесу, свобода торгівлі, податкова свобода, державні витрати, грошова свобода, свобода інвестицій, фінансова свобода, захист прав власності, свобода від корупції та свобода трудових відносин.

Нагадаємо, експерти KSE Institute заявили, що українська економіка відновилася до передкризового рівня і зросла за рік на 3,3%.