Врегулювання оподаткування – важливий крок у становленні українського грального ринку

Врегулювання оподаткування – важливий крок у становленні українського грального ринку

Ухвалення законопроекту 2713-д – необхідний та важливий крок для повноцінної легалізації грального бізнесу в Україні.

2021 рік став хорошим стартом для розвитку гральної індустрії, яка в Україні була під забороною понад 11 років. Однак при цьому ринок азартних ігор працював у тіні, не відраховуючи податків до бюджету та не дбаючи про гравців.  

Незважаючи на критику противників легалізації гемблінгу та деякі складнощі, що виникли на початку становлення індустрії, перший рік функціонування легального ринку азартних ігор в Україні продемонстрував, що легальний гемблінг вплинув на економіку. Тільки від ліцензійних платежів державний бюджет за рік отримав понад 1,7 млрд грн, а кумулятивний економічний ефект від легалізації азартних ігор експерти оцінюють у 30 млрд гривень.

При цьому слід зазначити, що рівень надходжень міг би бути і набагато вищим, але… на шляху збільшення доходів бюджетів усіх рівнів від діяльності грального ринку сталася відсутність адекватного податкового законодавства. На жаль, парламентська дискусія щодо справедливої фіскалізації гемблінгу тривала майже півтора роки, і профільний законопроект №2713-д був ухвалений лише у першому читанні. В результаті минулого року лише державний бюджет недорахувався кількох мільярдів гривень податків, оскільки до України не увійшли міжнародні організатори гемблінгу, які очікують на врегулювання податкового законодавства у сфері азартних ігор.

Варто нагадати, що до другого читання консенсусний варіант законопроєкту №2713-д пропонує:

зберегти високі ліцензійні платежі всім видів бізнесу, але прибрати їх одноразову виплату в потрійному розмірі деяких видів гемблинга;

– уніфікувати спеціальний податок на GGR (податок на валовий ігровий дохід) та запровадити його єдину ставку у розмірі 10%;

– визначити мінімальний розмір виграшу, з якого гравець не сплачуватиме податок на доходи фізичних осіб, та військовий збір, обмеживши його обсягом у десять мінімальних зарплат.

В результаті ухвалення законопроєкту №2713-д не призведе до зменшення податкових та ліцензійних надходжень до державного бюджету, але розблокує вітчизняний ринок для іноземних інвестицій та зробить гру в Україні більш економічно привабливою для іноземних гравців.